FLASH! Un avion de recunoaștere rusesc a fost doborât cu o rachetă din Rusia

0
125

O aeronava militară rusească de recunoaștere radioelectronică Il-20, cu 14 militari la bord, a dispărut deasupra Marii Mediterane la întoarcerea sa spre baza aeriană „Khmeimim”. Turnul de control de la baza a pierdut contactul cu aparatul, luni, 17 septembrie, în jurul orei 11:00, când avionul se afla la 35 kilometri de coasta Siriei, scrie paginaderusia.ro.

Il-20 a dispărut în aproximativ același timp în care patru avioane de luptă F-16 israeliene au atacat mai multe obiective terestre din zona de coastă Latakia. Agenția oficială de știri siriană SANA a raportat că bateriile de apărare aeriană ale Siriei au interceptat mai multe rachete. S-a afirmat că forțele aeriene israeliene au atacat de pe mare „fabrici pentru producția de produse chimice de uz casnic și aluminiu, precum și o centrală electrică la Sakubia”.

Dar organizația cu sediul la Londra, Syrian Observatory for Human Rights, a raportat că atacul cu rachete a distrus două depozite de armament ale Marinei siriene.

În același timp, au fost lansate rachete si de pe fregata franceză ”Auvergne”, fapt consemnat de mijloacele de control al spațiului aerian al armatei ruse.

Comandamentul bazei aeriene rusești a organizat o operațiune de căutare și salvare, soarta militarilor rusi aflati la bordul avionului fiind necunoscută, a anuntat Ministerul rus al Apărării.

Potrivit canalului de televiziune CNN, care citeaza o sursa din guvernul SUA, armata SUA crede că IL-20 a fost doborât din greșeală de apărarea aeriană siriana, care încerca să respinga atacul fortelor aeriene israeliene. Dupa cum sustine sursa, avionul rusesc a fost doborât neintenționat „de apărarea aeriana din Siria, pe care Rusia a vândut-o acestei țări în urma cu câțiva ani”.

Potrivit sursei, catastrofa a avut loc în momentul în care militarii sirieni au încercat să intercepteze rachetele israeliene lansate spre teritoriul Siriei.

Serviciul de presă al forțelor israeliene de apărare a declarat ca nu comenteaza: „Nu comentăm știrile din străinătate”, a spus un reprezentant al serviciului de presă al armatei israeliene.

La rândul său, forțele americane au declarat că nu au participat la atacul cu rachete din Latakia, în timpul căruia de pe ecranele radar a disparut avionul militar al Rusiei, spune Pentagonul.