Gazprom insistă ca Chișinăul să plătească și DATORIILE Tiraspolului pentru livrarea de gaze naturale

3
256

„Gazprom” a refuzat schema de restructurare a datoriei de 6,5 miliarde de dolari propusă de autoritățile de la Chișinău și care presupune transferarea celei mai mari părți a acestei datorii pe seama administrației de la Tiraspol, scrie Kommersant, citat de Radio Chișinău.

Experții citați de publicația de la Moscova spun că Rusia n-ar mai spera să recupereze acești bani și ar vrea să mențină, prin intermediul lor, o pârghie de influență asupra Chișinăului.

Partea leului, de 5,8 miliarde de dolari din datoria pentru gaze, se referă de fapt la regiunea transnistreană, unde gazele sunt livrate, de la sfârșitul anului 1992, practic gratuit. Cu toate acestea, juridic datoria este înregistrată pe numele societății ruso-moldovenești „Moldova-Gaz”, care livrează gaze și pe malul stâng, și pe cel drept al Nistrului, notează Kommersant.

Vineri, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu liderul regimului de la Tiraspol, Vadim Krasnoseslski, Valeri Golubev a declarat că „Gazprom” nu va modifica schema livrărilor de gaze, adică și pe cea de calcul a datoriei, în Transnistria. „Moldova-Gaz” și „Tiraspoltransgaz” asigură tranzitul a 18,5 miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Balcani. În Republica Moldova sunt livrate 3 miliarde de metri cubi, iar la sfârșitul lui 2016 „Gazprom” și „Moldova-Gaz” au prelungit contractul de tranzit și livrare a gazelor până la sfârșitul lui 2019, a precizat el, fără să facă și alte comentarii.

3 COMENTARII

  1. Lasa atunci Dodon sa achite aceasta datorie de 6 miliarde deoarece anume el a promis celor din Rusia ca aceasta datorie sa fie pusa pe spatele nostru.

  2. Rusia pune fel de fel de piedice pentru reglarea conflictului Transnitrean, pe linga aceasta a si decalarat independenta acestei parti ai Moldovei iar acum doresc ca noi sa le dam datoria acesteia? Da p*** cui?

Comments are closed.