Google, Apple si Facebook, acuzate de „lăcomie”!

0
13
Hand over keyboard of the laptop in server room

Comisarul european pentru Concurenta, Margrethe Vestager, a apreciat că anumite companii de tehnologie subminează democraţia şi, manate de „frica” si „lacomie” afiseaza un comportament anticoncurenţial pe piaţă. In acest context, responsabilul executivului comunitar a catalogat Google, Facebook şi Apple drept companii care evită o serie de prevederi şi distorsionează concurenţa, prin abuzul de poziţie dominantă pe piaţă, scrie incomemagazine.ro.

Vorbind la o conferinta organizata la Lisabona, comisarul UE a aratat ca, din punctul de vedere al recunoasterii unor restrictii existente pe pietele libere, Europa este „diferită” faţă de Statele Unite, amintind ca Bruxelles intentioneaza sa combata evaziunea fiscală în privinţa impozitului pe profit.

„Ne dorim pieţe libere, dar realizam ca, in mod paradoxal, uneori trebuie să intervenim. Trebuie să credem că nu legea junglei, ci legea democraţiei este cea care funcţionează. Motivele pentru care se încălca legea concurenţei sunt la fel de vechi ca Adam şi Eva. Este vorba de lăcomie. De frică. Iar in combinatie cu puterea, se obtine cocktail extrem de otrăvitor. Trebuie să ne recăpătăm democraţia. Nu o putem lăsa pe mâna Facebook, Snapchat sau a altcuiva. Trebuie să ne luăm democraţia înapoi şi să o îmbunătăţim, pentru că societatea este despre oameni, nu despre tehnologie”, a lansat Vestager, citata de Financial Times.

Publicatia mentioneaza ca, in ultimii ani, operatiunile fiscale ale marilor companiile de IT sunt strict monitorizate, in contextul in care unele firme apeleaza la scheme contabile complexe sau încheie contracte speciale cu guvernele pentru a-şi minimaliza facturile. Vestager a criticat SUA pentru că nu au reglementat mai bine situaţia companiilor mari de tehnologie.

„Nu mă simt niciodată mai europeană decât atunci când mă aflu în Statele Unite. Pentru că suntem diferiţi”, a subliniat comisarul. Luna trecuta, gigantul Amazon a fost somat sa plătească taxe restante în valoare de 250 milioane de euro în Luxemburg, întrucât a beneficiat în mod ilegal de ajutoare de stat. Pe de alta parte, Irlanda va trebui să colecteze taxe în valoare de 13 miliarde de euro din partea Apple.

LĂSAȚI UN MESAJ