HAOS după BREXIT. UE se pregătește de posibila prăbușire a negocierilor cu Londra

0
62

Negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a afirmat că UE se pregătește pentru posibilitatea de a nu se ajunge la nici un acord cu Londra, chiar dacă acesta nu este scenariul favorabil, relatează duminică AFP, citată de Agerpres.

‘Aceasta nu este opțiunea mea, care ar însemna o întoarcere în urmă cu 44 de ani (data intrării Regatului Unit în UE). Dar este o posibilitate”, a declarat Barnier în revista franceză Journal du Dimanche.

”Fiecare trebuie să se pregătească pentru aceasta, statele ca și antreprenorii. Noi ne pregătim din punct de vedere tehnic”, a adăugat Barnier.

Fără un acord, Regatul Unit va ajunge pe 29 martie 2019 (data ieșirii din UE) ”în regimul de drept comun al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), cu relații asemănătoare celor pe cere noi le avem cu China”, a avertizat Barnier.

UE i-a dat vineri un termen de două săptămâni Londrei să-și clarifice angajamentele privind termenii separării de UE, făcând din aceasta o condiție pentru a accepta în decembrie deschiderea de tratative comerciale pe care Londra le cere cu insistență pentru a pregăti post-Brexit-ul.

”Dorim să ajungem la un acord în decurs de cincisprezece zile lucrătoare, în perspectiva Consiliului European din 14-15 decembrie”, a subliniat negociatorul șef al UE.

Londra și Bruxellesul sunt în divergență îndeosebi în legătură cu mijlocul de a evita o revenire la o frontieră ”dură” cu Irlanda. ”Conflictul tragic dintre protestanți și catolici nu este atât de îndepărtat (…) Nu voi face decât să fragilizez acest proces de pace”, a insistat Barnier.

Guvernul de la Londra nu va avansa o sumă pe care o va plăti în contul așa-numitei ‘facturi’ privind Brexitul, dar va accepta în schimb secvența negocierilor privind retragerea Marii Britanii din blocul comunitar cerută de Uniunea Europeană, adică stabilirea mai întâi a condițiilor Brexitului și apoi negocierea unui acord comercial, a declarat duminică la postul Sky News negociatorul-șef britanic pentru Brexit, David Davis, citat de agenția Reuters.

‘Am spus: Bine! vom merge pe această secvență, dar să nu vă imaginați că veți primi o cifră sau o formulă (pentru factura Brexitului). Vom merge pe acest proces, dar nu veți avea o cifră sau o formulă de calcul înainte de a trece la faza următoare. Și ei au acceptat acest lucru’, a indicat David Davis.