IMPORTANT: Aproape 95 de mii de persoane vor primi începând de astăzi pensii mai mari

1
125

Aproape 95 de mii de persoane vor primi începând de astăzi pensii mai mari. Este vorba despre moldovenii care beneficiază de alocaţii pentru limita de vârstă şi pentru dizabilitate, stabilite din anul 2014 până în 31 martie 2017.

Această creştere este ultima etapă de valorizare a pensiilor, care face parte din reforma implementată de Guvernul Filip.

Recalcularea alocaţiilor va fi efectuată din oficiu, fără ca oamenii să se deplaseze la casa teritorială de asigurări sociale.

Peste 85 de mii de pensionari vor primi alocaţii mai mari cu 20 la sută, adică cu peste 300 de lei mai mult. Astfel, pensia medie pentru această categorie a ajuns la 1.785 de lei.

Totodată, aproape zece mii de persoane cu dizabilităţi vor primi indemnizaţii mai mari cu 40 la sută, adică cu 415 lei mai mult.

Până acum, au fost revăzute pensiile stabilite în perioada 2001-2008 pentru aproape 84 de mii de beneficiari, cele calculate pentru anii 2009-2011 pentru 68 de mii de persoane, dar şi pensiile din 2012-2013 pentru 54 de mii de moldoveni.

Premierul Pavel Filip a declarat că valorizarea pensiilor este o reformă complicată, prin care Guvernul şi-a dorit să corecteze o nedreptate.

Astfel, au fost ajustate alocaţiile pentru toți cei nedreptățiți după anul 2000.

Unii s-au grăbit să-şi ridice alocaţiile majorate. Printre ei este şi pensionarul Ion Castraveț, care a mers de dimineață la oficiul poștal pentru a primi pensia mărită cu 800 de lei.

„S-a majorat suma, respectiv mulțumesc. O să aducă beneficii stării sănătății ca să pot să fac tratament adecvat”, a spus Ion Castraveţ, pensionar.

Bărbatul spune că prin această reformă a pensiilor, autoritățile demonstrează că le pasă de vârstnici.

„Mulțumesc că de unde este, de unde nu este, țara, statul se ocupă și are grijă de noi”, a spus Ion Castraveţ, pensionar.

Beneficiarii susţin că majorarea este una semnificativă:

„Pensia mi-a fost majorată cu 1.300 de lei. Este bine, desigur. Mulțumesc.”

„Mi-a fost majorată cu 250 de lei. Este foarte bine când autoritățile se gândesc la noi și realizează anumiți pași pentru ca viața noastră să fie mai bună.”

Sursa: publika.md

1 COMENTARIU

  1. Au fost deja majorate pensiile, însă acest proces nu se oprește și sper mult să nu să se oprească degrabă, căci bătrânii merită tot ce este mai bun, ne-au crescut, ne-au educat, iar acuma au nevoie de noi. Avem grijă de bătrâneii din RM. #grijapentruoameni

Comments are closed.