IMPORTANT: Campanie de amploare de informare pentru prevenirea actelor de terorism

0
100

De la începutul acestui an, 15 mercenari au fost condamnaţi în Republica Moldova pentru că au luptat contra plată în conflictele armate. Chiar dacă, din fericire, în Moldova nu au avut loc atentate extremiste, până în prezent oamenii legii au intentat trei cauze penale pentru justificarea actelor de terorism. Astfel, pentru a preveni eventualele pericole, Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a lansat o campanie de informare a autorităţilor locale şi a societăţii civile. O şedinţă în acest sens a avut loc astăzi la Bălţi,

În luna octombrie un tunisian de 33 de ani a fost reţinut în timp ce încerca să intre în Moldova prin punctul de trecere Sculeni. El s-a prezentat cu un paşaport al unui stat din Uniunea Europeană şi intenţiona să ajungă în China traversând Ucraina, Federaţia Rusă şi Kazahstanul. În urma verificărilor, ofiţerii SIS au depistat în bagajele bărbatului mai multe materiale şi dispozitive informaţionale cu caracter radicalist. Potrivit oamenilor legii, acesta este doar unul dintre multe alte cazuri în care Moldova este folosită drept tranzit pentru membrii organizaţiilor extremiste, scrie trm.md.

„Nu suntem acea ţară-ţintă care am prezentat un interes pentru entităţile teroriste, dar trebuie să reieşim din situaţia regională. Avem conflicte în regiune, comunitatea ţărilor europene şi a ţărilor CSI se confruntă cu riscuri majore. Noi suntem o ţară de tranzit, iar Aeroportul Internaţional Chişinău este utilizat de către entităţile teroriste pe ruta din ţările CSI în Istanbul şi de acolo în Siria”, a declarat Iulian Caraman, şeful adjunct al Centrului Antiterorist al SIS.

Pentru a preveni eventualele pericole, SIS a lansat o campanie de informare a autorităţilor publice locale, dar şi a societăţii civile. În cadrul şedinţelor din teritoriu, persoanele responsabile sunt instruite despre cum trebuie să acţioneze în situaţii de criză sau atunci când identifică persoane suspecte. De asemenea, sunt abordate fenomene relativ noi pentru Republica Moldova, cum ar fi mercenariatul şi promovarea ideologiilor radicale.

„Trebuie mai întâi de toate să înţelegem că trăim pe un butoi de pulbere şi că e foarte important să ducem evidenţa edificiilor ce pot fi ţinta atentatelor teroriste. Astăzi orice şcoală sau clădire poate fi utilizată în scopuri extremiste, iar aceste treninguri sunt importante pentru a fi pregătiţi să acţionăm în caz de situaţie excepţională”, a menţionat Veaceslav Zincovschi, şeful Gospodăriei Locativ-Comunale din Bălţi.

Până în prezent, ofiţerii SIS au avut vizite de informare în raioanele Cantemir, Cahul, Hânceşti, Leova,Taraclia şi UTA Găgăuzia. Campania se va desfăşura pe întreg teritoriul ţării până în luna martie anul viitor. Acţiunea este orientată spre impulsionarea mecanismelor de interacţiune cu societatea şi promovarea culturii de securitate în Republica Moldova.