IMPORTANT: Guvernul, PREOCUPAT de reducerea presiunilor asupra mediului de afaceri

3
314

Executivul continuă să lucreze la reducerea presiunilor asupra mediului de afaceri. Prim-ministrul Pavel Filip s-a întâlnit cu reprezentanții comunității de business, dar și partenerii de dezvoltare pentru a discuta prevederile proiectului de lege privind reducerea presiunilor sancționarii asupra mediului de afaceri și care actualmente este în proces de definitivare. 

Chiar dacă au recunoscut că varianta inițială a proiectului era una ambițioasă, participanții ședinței sunt de părere că la etapa actuală, proiectul de lege a scăpat de toate neclaritățile care se regăseasu în unele prevederi, scrie hotnews.md.

Potrivit unui comunicat emis de Executiv, premierul a menționat că una dintre prioritățile Guvernului este îmbunătățirea mediului de afaceri și a climatului investițional prin revizuirea politicii de control și sancționatorii. În acest sens, au fost întreprinse mai multe acțiuni, printre care reducerea numărului instituțiilor cu funcții de control de la 58 la 18, micșorarea numărului de acte permisive cu circa 60%, simplificarea procedurilor de raportare. Cu toate acestea, sistemul sancționator, care include organele de drept, nu a fost încă îmbunătățit.

Prezenți la ședință, reprezentanții mediului de afaceri au subliniat importanța implementării graduale a prevederilor proiectului de lege. La fel, aceștia au menționat că și societatea civilă ar trebui să fie implicată în procesul de consultări.

La rândul lor, partenerii de dezvoltare și-au reiterat disponibilitatea de a oferi orice expertiză care ar aduce îmbunătățiri proiectului de lege.

Amintim că inițiativa privind reducerea presiunii asupra mediului de afaceri a fost lansată de către Partidul Democrat. Proiectul prevede, printre altele, posibilitatea pentru persoanele care au comis infracțiuni, să achite statului prejudiciul provocat, fără a fi persecutate penal.

3 COMENTARII

  1. În 2017 s-a muncit mult la acest capitol, 256 acte permiseve anulate, eliminate 40 instituții cu funcții de control, parcuri industriale, parcuri IT, etc !

  2. Probabil că acest proiect de lege, vine și în urma discuțiilor cu investitorilor străini, dar și cu cei locali, pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și a climatului investițional în RM.

Comments are closed.