IMPORTANT: Octavian Calmîc invită România să se implice în privatizarea companiilor energetice din R.Moldova

0
293

Vicepremierul Republicii Moldova, Octavian Calmîc, care este şi ministru al Economiei, l-a anunţat marţi pe ministrul Energiei, Toma Petcu, că guvernul de la Chişinău ia în calcul eventuale privatizări a unor societăţi energetice moldoveneşti de stat cu companii româneşti. Cei doi au discutat marţi la Bucureşti despre „identificarea unor noi modalităţi de extindere” în sectorul energiei şi gazelor dintre cele două ţări, notează Radio Chişinău.

„Viceprim-ministrul Calmîc i-a transmis ministrului Petcu şi disponibilitatea Chişinăului de a lua în calcul eventuale privatizări cu companii româneşti a unor societăţi energetice moldoveneşti controlate de Republica Moldova”, a anunţat Ministerul Energiei, într-un comunicat, citat de Digi24.ro.

Cei doi demnitari au discutat şi despre prelungirea gazoductului Iaşi-Ungheni până în capitala Republicii Moldova, iar pe teritoriul României până la Oneşti.

„Această colaborare este extrem de importantă pentru că ne interesează proiectele de interconexiune cu statele vecine şi în special cu Republica Moldova, atât pe partea de gaze naturale, cât şi de energie electrică”, a declarat Toma Petcu.

Tema interconectării sistemelor de gaze şi electricitate ale celor două state este inclusă într-un Memorandum de Înţelegere semnat de guvernele din Bucureşti şi Chişinău în mai 2015.