IMPORTANT: Punctul de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisc, INAUGURAT de Pavel Filip și Petro Poroșenko

0
211

Misiunea de control comun la punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc pe segmentul transnistrean al frontierei a fost inaugurată astăzi în prezența premierului moldovean Pavel Filip și a președintelui ucrainean Petro Poroșenko.

Cei doi demnitari au menționat importanța acestei misiuni pentru a simplifica procedurile de trecere și de control asupra contrabandei, în timp ce Tiraspolul o califică drept element al unei pretinse blocade economică a regiunii separatiste, notează Radio Chișinău.

Controlul comun va facilita operațiunile de import-export, dar va contracara și tentativele de contrabandă, a declarat într-un briefing comun de presă Petro Poroșenko. El a precizat că a discutat cu premierul moldovean Pavel Filip și alte subiecte, inclusiv reuniunea comisiei interguvernamentale, dar și finalizarea demarcării hotarului.

Și Pavel Filip a menționat importanța stabilirii controlului comun moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean. El a calificat drept speculații declarațiile administrației separatiste de la Tiraspol, precum că misiunea de control comun va institui o blocadă economică asupra regiunii.

Republica Moldova și Ucraina au convenit încă în noiembrie 2015 să instituie controlul comun la punctele de trecere a frontierei, organizând până acum grupuri mixte la câteva dintre ele. Cel mai problematic este însă punctul „Cuciurgan-Pervomaisc”, amplasat în regiunea transnistreană, controlată de forțele separatiste. Tiraspolul se opune vehement acestei inițiative și afirmă că instituirea unui control moldo-ucrainean la Cuciurgan-Pervomaisc ar putea provoca ciocniri între forțele de ordine moldovenești, care vor fi instalate la hotarul cu Ucraina, și cele din stânga Nistrului.