În pragul unei REVOLUȚII energetice? Ce au făcut chinezii?

0
281

Petrolistii din China au reusit sa extraga cu succes de pe fundul Oceanului un hidrat de gaze naturale, supranumit „gheata de foc” sau „gheata care arde” – hidrat de gaze naturale. Este un combustibil fosil care arata precum gheata, dar care este compus din metan inconjurat de molecule de apa. Aceasta substanta alba solida arde cu o flacara palida, lasand in urma doar apa. Expertii apreciaza ca un metru cub de hidrat de metan contine mai mult metan decat volumul echivalent sub forma de gaz, scrie incomemagazine.ro.

„Faptul ca am reusit sa extragem acest carburant demonstraza ca, in plan teoretic si tehnologic, demonstreaza progresul inregistrat de China in acest domeniu”, au comentat oficialii de la Beijing.

Mostre de hidrat de metan au fost ridicate de la o adancime de peste 1200 de metri, sonda propriu-zisa de mare adancime fiind situata la Marea Chinei de Sud, la 285 kilometri sud-vest de Hong Kong.

Se precizeaza ca in 8 zile de munca, s-au extras 120 metri cubi de „gheata de foc”, cu un continut de metan de 99,5%. De precizat ca dintr-un singur metru cub de hidrat de gaze naturale pot fi obtinute peste 160 metri cubi de metan.

Potrivit estimarilor, rezervele mondiale de „gheata care arde” le depasesc substantial pe cele de gaze naturale obisnuite, dar oamenii de stiinta avanseaza cifre diferite cand vine vorba de volumul total, estimarile variint de la 2.500 la 20.000 de trilioane de metri cubi.