Jocurile Olimpice de iarnă 2018. Decizie fără precedent luată de sportivii din Coreea de Nord

0
216

Jocurile Olimpice de iarnă 2018. Sportivii nord-coreeni care participă la Jocurile Olimpice de iarnă, ediţia 2018, au hotărât, vineri, să refuze smarthpone-urile oferite de organizatori, pe care ar fi trebuit oricum să le returneze la finalul competiţiei de la PyeongChang, după mai multe decizii contradictorii ale CIO legate de acest subiect, informează realitatea.net.

Jocurile Olimpice de iarnă 2018. Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) oferă telefoane de ultimă generaţie ale producătorului şi sponsorului sud-coreean Samsung tuturor sportivilor angajaţi. Aparatele conţin aplicaţii utile pentru sportivi, informaţii despre logistică sau orarele diferitelor probe ale competiţiei.

Însă instanţa olimpică a anunţat iniţial, miercuri, că nu va putea oferit aceste telefoane sportivilor iranieni şi nord-coreeni, din cauza sancţiunilor internaţionale care vizează cele două ţări.

În faţa protestelor puternice ale autorităţilor iraniene, care au ameninţat compania Samsung cu represalii economice, CIO a făcut un pas înapoi şi a acceptat joi ca sportivii din cele două ţări vizate să primească telefoanele respective, cu condiţia ca nord-coreenii să returneze aparatele înainte de a se întoarce acasă, la finalul Jocurilor.

Jocurile Olimpice de iarnă 2018. Vineri, agenţia sud-coreeană de presă Yonhap a precizat că sportivii nord-coreeni au decis pur şi simplu să refuze smartphone-urile oferite de organizatori. Nu a fost oferită nicio motivaţie oficială, însă accesul la internet este foarte strict controlat în Coreea de Nord, scrie Agerpres.

Un purtător de cuvânt al CIO, contactat de AFP, nu a putut confirma această informaţie.

Jocurile Olimpice de iarnă 2018. Ce români participă la JO de iarnă şi ce şanse avem să câştigăm

La Jocurile Olimpice de iarnă ediţia 2018 participă 22 de sportivi din Coreea de Nord, alături de mai mulţi antrenori şi membri ai delegaţiei.

Jocurile Olimpice de iarnă 2018. Gigantul Samsung este cel mai mare constructor la nivel mondial de smartphone-uri, reprezentând el singur o cincime din produsul intern brut al Coreei de Sud.

Telefoanele Galaxy Note 8, oferite sportivilor prezenţi la PyeongChang, se vând cu aproximativ un milion de woni sud-coreeni (aproape 750 euro) şi ar putea intra, deci, sub efectul sancţiunilor legate de produsele de lux, a căror furnizare către Coreea de Nord este interzisă.

Jocurile Olimpice de iarnă 2018. Un purtător de cuvânt al grupului a subliniat că Samsung nu are nicio legătură cu decizia de a oferi telefoanele respective sportivilor olimpic, orice hotărâre în această privinţă fiind luată de către CIO.