Kremlinul cere de la Kiev un gest de bunăvoița politică. Ce răspuns a primit?

0
104

Administrația președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski, a propus autorităților ruse să-l elibereze simultan pe redactorul șef al RIA Novosti Ucraina, Kiril Vîșinski și pe regizorul ucrainean Oleg Sențov, a scris Iulia Mendel, secretarul de presă al președintelui Ucrainei, pe pagina sa de Facebook, scrie paginaderusia.ro.

„Am aflat cu mare interes despre propunerea Rusiei de a-l elibera pe Kiril Vîșinski drept prim pas al bunăvoinței. Susținem pe deplin politica pașilor bunăvoinței și propunem Rusiei să facă un pas în întâmpinare – să-l elibereze pe Oleg Sențov. Și pentru convingerea reciprocă în bunăvoința comună, sugerăm să o facem în același timp”, a scris Mendel.

La 18 iulie, secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov a declarat că eliberarea lui Vîșinski ar putea fi primul pas pentru a normaliza relațiile dintre Moscova și Kiev. „În general, orice astfel de masura va fi salutată”, a spus Peskov.

Jurnalistul Kirill Vîșinski, care are cetățenia Ucrainei și Rusiei, a fost reținut la Kiev în martie 2018 sub suspiciunea de înaltă trădare. În primăvara anului 2019, dosarul lui Vîșinski a ajuns la instanță. Autoritățile ruse consideră că urmărirea penală a jurnalistului lor este motivată politic.

Regizorul ucrainean, Oleg Sentov, a fost reținut în Crimeea în 2014, sub acuzația de pregatire a unui act terorist. În 2015, tribunalul rusesc l-a condamnat la 20 de ani de închisoare. Sențov nu și-a recunoscut vina.