Kremlinul, ÎN ALERTĂ: Activitatea protestatară în Rusia a crescut cu 60%

0
80

Numărul de proteste în Rusia este în continuă creștere în ultimii ani, iar în al treilea trimestru al anului 2017 numărul total de manifestații împotriva autorităților a crescut cu aproape 60%, comparativ cu începutul anului, se arată în raportul Centrului pentru Reforme Economice și Politice (CEPR).

Experții explica creșterea protestelor politice, socio-economice și a conflictelor de muncă din cauza crizei și reacției inadecvate a autorităților la situațiie conflictuale, scrie paginaderusia.ro.

Printre cele mai notabile acțiuni în prima jumătate a anului au fost prostele camionagiilor împotriva sistemului de taxare „Platon“ și a fermierilor din sudul Rusiei împotriva confiscarii terenurilor în favoarea marilor exploatații agricole. În lunile iulie – septembrie protestele cele mai numeroase au fost ale clienților pacaliti de dezvoltatorii rezidențiali.

În total, în primul trimestru al anului au fost înregistrate 284 de proteste, în al doilea – 378, iar al treilea – 445. După cum observa raportul, majoritatea au fost motivate economic si social.

Totodata, experții CEPR au notat ca protestele politice au fost doar in numar de 106, inclusiv acțiunile politicianului de opoziție Alexei Navalnîi. De asemenea, experții au înregistrat 27 de proteste ale angajaților unor întreprinderi legate de conflictele de muncă, în primul rând din cauza problemelor cu salariile.

La Moscova s-a atins un record al numarului de proteste, urmata de regiunile Rostov, Krasnodar, Sverdlovsk și Novosibirsk.

Autorul cercetarii, Nikolai Petrov, a explicat ca mărirea numarului și a geografiei protestelor se explica de faptul ca cetatenii nu sunt multumiti de viata – de problemele sociale, calitatea vieții, încălcări ale dreptului muncii. Potrivit expertului, creșterea numărului de proteste, în special cele socio-economice, este legată de lipsa resurselor financiare din regiuni.

În plus expertii CEPR remarca faptul ca autoritățile regionale nu știu să reacționeze la conflictele de muncă. Din acest motiv, agravarea conflictului „este în continuare aproape singura modalitate eficientă a lucratorilor de a-și apara drepturile”.

Totodata, cresterea numarului de proteste este atribuita si lipsei unei „societati civile”, sugrumata de autoritarismul autoritatii centrale si locale.

Studiul afirmă că protestele socio-economice și conflictele de muncă din Rusia rareori se transforma în solicitari de ordin politic.