Kremlinul respinge relatările că Vladislav Surkov ar fi demisionat urmare a unor dispute legate de politica față de Ucrain

0
37

Kremlinul a respins relatările că Vladislav Surkov, unul din cei mai importanți consilieri politici ai președintelui Vladimir Putin, ar fi demisionat ca urmare a unor dispute legate de politica față de Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat că „nu există niciun decret în acest sens” și că „nu a survenit” nicio schimbare în strategia față de Ucraina, notează Europa Liberă.

Surkov, supranumit și „eminența gri” a Kremlinului, este arhitectul sistemului autoritar intern, care concentrează puterea în mâinile lui Putin, dar și a politicii expansioniste a Rusiei în fostul spațiu sovietic. După protestele din 2011, Surkov a plecat de la președinției, fiind numit vicepremier. Poziție de unde a plecat în 2013, ca urmare a unor acuzații de fraudă. Patru luni mai târziu, a revenit la Kremlin, în echipa de consilieri prezidențiali.

Surkov a jucat un rol cheie în negocierile menite să pună capăt conflictului separatist din estul Ucrainei, izbucnit în 2014, după anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea de către Rusia. Până acum, conflictul a făcut peste 13 mii de morți, Moscova fiind de la bun început acuzată că ar sprijini activ milițiile separatiste din estul Ucraina. Acuzație respinsă categoric de Rusia.