Letonia avertizează cu privire la fluxul în creștere de știri false rusești

0
66

Ministrul de externe al Letoniei a avertizat SUA și aliații săi că pierd lupta online cu știrile contrafăcute sponsorizate de Rusia, scrie Infosecurity Magazine.

Vorbind la o întâlnire de la Londra a miniștrilor de externe din țările nordice, statele baltice și Marea Britanie, organizată de secretarul britanic de externe Boris Johnson, Edgar Rinkevici a declarat că Rusia și-a mărit eforturile de răspândire a dezinformarii, scrie paginaderusia.ro.

El a menționat drept exemplu un studiu al NATO, care arată că sunt de cinci ori mai multe tweeturi despre NATO în limba rusa, în Letonia, provenind de la „internet bots” decât de la utilizatori reali.

Potrivit The Guardian, în Estonia, această cifră este de nouă ori mai mare, deoarece Kremlinul folosește mijloace tot mai mari de propaganda automatizata în încercarea de a influența tinerii, afirmă el.

Rinkevici a spus că investigația americană privind intervenția Rusiei în alegerile din 2016 este de mare importanță.

„Este important ca toți aliații să înțeleagă mecanismul prin care este planificat un atac cibernetic și apoi folosite informatiile obtinute ca arma de informare pentru a influența opinia oamenilor”, a spus el.

„Este foarte greu de reactionat la știrile false realizate cu un anumit scop. Putem afla ce s-a întâmplat, dar este foarte greu de dovedit. Toate legile din acest domeniu trebuie îmbunătățite”.

Difuzarea de știri false este unul dintre pilonii cheie ai politicii externe a administrației lui Putin.

Într-un raport din luna iunie a acestui an, Trend Micro a arătat că o campanie de 12 luni pentru influentarea rezultatelor alegerilor ar putea costa doar 400.000 de dolari pe o piață imensă a știrilor false.

Utilizarea unor forumuri clandestine permite statelor să mențină anonimatul și să nege în mod credibil orice amestec, se spune în raport.

În februarie, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a povestit cât de importante sunt eforturile de propagandă online din Rusia.

„S-au creat forțe operaționale și de informare, care se așteaptă să devină un instrument mult mai eficient decât ceea ce am folosit anterior în scopuri contrapropagandistice”, a spus el. „Propaganda trebuie să fie inteligentă, competentă și eficientă”.

În aprilie, secretarul general adjunct al NATO pentru diplomație publică, ambasadorul Takan Ildem, a declarat în cadrul forumului diplomației publice de la Tbilisi că NATO și aliații săi sunt „obiecte ale războiului de informare condus de Rusia”.

„Trebuie să răspundem, dar, desigur, nu cu aceleași instrumente. NATO nu folosește propaganda ca armă împotriva propagandei ostile. Facem acest lucru cu fapte și încredere în valorile noastre „, a adăugat el.