MÂNA LUI PLATON: Peste 113 milioane de dolari din cele 230 de milioane vizate în dosarul Magnitsky au fost spălate prin Banca de Economii a Moldovei, în perioada 2007-2008

3
147

Peste 113 milioane de dolari cele 230 de milioane vizate în dosarul Magnitsky, de furt de bani bugetari din Rusia, au fost spălate prin Banca de Economii a Moldovei, în perioada 2007-2008. Dezvăluirile au fost făcute de către jurnaliștii de la portalul de investigații zeppelin.md. Potrivit portalului, arhitect al schemei a fost Veaceslav Platon, care a acționat sub umbrela serviciilor speciale rusești, scrie hotnews.md.

Misiunea lui Platon, potrivit jurnaliștilor, a fost de a asigura transferul sigur al sutelor de milioane de ruble, convertirea lor în valută, dar și subminarea, în același timp, a sectorului bancar din Moldova.

Operațiunea a fost pornită în noiembrie 2007, cu suportul direct al președintelui de atunci al BEM, Grigore Gacikevici, acoperirea guvernatorului BNM, Leonid Talmaci, a acționarilor privați Victor și Viorel Țopa, dar și a unor funcționari responsabil de prevenirea spălării banilor. Este vorba aici despre adjunctul șefului Serviciului de prevenire a spălării banilor de la CCCEC, Mihail Gofman. În paralel, este pusă în aplicare strategia de devalizare a celei mai mari bănci din țară, dar și falimentarea altor instituții bancare, pentru a destabiliza situația din țară în ajunul alegerilor parlamentare.

”Asigurându-și complicitatea conducerii băncii statului și a acționarilor privați, Banca de Economii a fost propusă FSB-ului de către Veaceslav Platon pentru spălarea sutelor de milioane de dolari în Laundromatul Magnitski. Spălătoria urma să asigure transferul banilor murdari de la Moscova în Occident și, totodată, să asigure centrifuga financiară care urma să prăbușească sistemul financiar-bancar moldovenesc și totodată finanțarea loviturii de palat, respectiv instalarea unei puteri loiale Kremlinului la Chișinău”, menționează cei de la zeppelin.md.
Pentru a asigura tăcerea și loialitate terțelor persoane implicate în schemele sale, Platon le plătește milioane de dolari prin intermediul companiei Kelway Trading SA, înregistrată în paradisul fiscal din Panama. În 2008, prin intermediul Băncii de Economii, în contul acestui off-shore dintr-o instituție bancară din Letonia ajung 1,2 milioane de dolari, iar primii beneficiari ai banilor au fost Victor și Viorel Țopa.

Același off-shore cu sediul în Panama, Kelway Trading SA, este implicat și în Laundromatul Rusesc din 2010-2014, încheind la 12 iulie 2010 un contract cu compania off-shore a lui Platon Ronida Invest LLP, de la care a primit câteva transferuri de milioane de dolari după ce raiderul nr.1 din CSI a preluat acțiunile lui Viorel Țopa de la Banca de Economii. La 5 decembrie 2011, după ce Platon a preluat VictoriaBank, Kelway Trading SA primește de la Platon încă 5 milioane de dolari.

Mai mult, după preluarea controlului asupra Băncii de Economii de către Vlad Filat, Kelway Trading SA figurează în cadrul schemelor de furt din BEM în perioada 2010-2012, conform raportului de audit realizat la 6 decembrie 2012 de compania internațională de audit Grant Thornton. Potrivit zeppelin.md, fost cel care în 2012 a obstrucționat ancheta legată de Dosarul Magnitsky, blocând controlul fiscal solicitat de CNA la cele două companii ale lui Platon implicate în spălările de bani. Motivul a ieșit la iveală în 2014, când președintele Comisiei Economiei, buget și finanțe din Parlamentul de la Chișinău, actualmente expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță, a prezentat o altă schemă de furt din Banca de Economii, în care din nou este implicat același off-shore, Kelway Trading SA. Autorul dezvăluirilor a demonstrat că beneficiarul companiei off-shore este Vlad Filat.
Întreaga investigație o puteți accesa aici:

http://zeppelin.md/rom/investigatii/kelway-trading-si-asasinii-de-la-chisinau-ai-lui-serghei-magnitsky  

1

2

3 COMENTARII

  1. Și acum acest om este cea mai obijduită persoană, este apărat de presa așa numită independentă, Ziarul de Gardă, TV8, Jurnal TV.

  2. Si asa cu mindrie de parca a facut o fapta eroica tilharul, posibil daca sa luam in consideratie cum media alde TV8 si JTV ii creaza o imagine de victima degraba cu logica societatii o sa avem si asa declaratii din gurile slugilor lui Filat si Topa drept erou.

  3. Aurel, deja se cunoaste ca @PlatonTrustMedia in care intra si media ce ai mentionat in permamenta incearca sa creeze imagine de victima in mediu social.

Comments are closed.