Militari din Moldova vor lua parte la Misiunea UE de instruire pentru forţele de apărare şi securitate din Mali

0
35

Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre privind participarea personalului Armatei Naţionale la Misiunea Uniunii Europene de instruire militară şi consiliere pentru forţele de apărare şi securitate din Mali. „Contribuirea Republicii Moldova la Misiunile Uniunii Europene de gestionare a crizelor constituie un angajament politic al Guvernului Republicii Moldova reflectat inclusiv în Acordul de Asociere”, se arată în nota informativă a Ministerului Apărării, informează Moldpres, citată de Radio Chișinău.

Potrivit Ministerului Apărării, statutul neutralității „nu exclude participarea extra-teritorială a forțelor armate ale unui stat neutru și nu împiedică nici unul dintre statele neutre să participe, fiecare într-un mod propriu și în dependență de politica sa externă promovată, la intervențiile sub egida ONU sau UE”.

Potrivit hotărârii de Guvern, de la 1 octombrie 2018 doi militari ai Armatei Naționale vor fi detașați pe o perioadă de șase luni la misiunea Uniunii Europene de instruire militară şi consiliere pentru forţele de apărare şi securitate din Mali.