Mister pe unde scurte. Pe o frecvență din Rusia se aud, de 45 de ani, sunete enigmatice

0
65

Radioamatorii din toată lumea nu au reuşit, nici până astăzi, să desluşească ce înseamnă bâzâielile şi înşiruirea de cifre sau nume transmise, de peste 45 de ani, de un post de radio misterios din Rusia. Părerile sunt împărţite: unii cred că frecvenţa e folosită de spionii ruşi, alţii cred că e linia prin care Rusia va transmite comanda unui atac cu rachete nucleare, scrie realitatea.net.

Radioamatorii monitorizează frecvența pe care emite postul de radio încă din 1970. A fost chiar botezat „Sirena ” sau „Bâzâitoarea”, după sunetele pe care le emite.

Nimeni nu știe cu exactitate de unde emite postul de radio misterios. Unii radioamatori susțin că semnalul provine dintr-o zonă de lângă Sankt Petersburg. Alții vorbesc despre un cătun greu accesibil, situat într-o pădure, la cca 40 de km de Moscova.

Se presupune că frecvența aparține Ministerului Apărării, este pe unde scurte, ceea ce permite transmiterea semnalului radio cât mai departe, oriunde în lume.

Radiomatorii au surprins în 2013, pe lângă bâzâielile intermitente un mesaj „Comandă 135”, probabil o alertă pentru unitățile militare.

În 2006, pe aceași frecvență s-a putut auzi o înșiruire de cifre și nume, ceea ce i-a determinat pe radioamatori să creadă că postul de radio transmite mesaje codate, fiind folosit de serviciile de spionaj rusești.

Specialiștii ruși susțin că postul de radio emite din când în când anumite semnale doar pentru a menține frecvența ocupată.

În caz de război sau catastrofă nucleară, susțin aceiași experți, când celelalte linii de comunicare ar putea fi distruse, cu ajutorul „Sirenei” unitățile militare ruse ar putea să se coordoneze.