Moscova TULBURĂ DIN NOU apele: Când vor fi retrase trupele ruse din stânga Nistrului

0
295

Rusia ar fi dispusă să evacueze munițiile depozitate la Cobasna, însă numai după reglementarea definitivă a conflictului transnistrean. Declarații în acest sens a făcut viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, adăugând că ”până atunci mai este mult timp”.

De asemenea, într-un interviu pentru RIA „Novosti”, el a adăugat că Moscova va face tot posibilul pentru a asigura activitatea Grupului Operațional de Trupe Ruse (GOTR) din Transnistria.

Karasin afirmă că Rusia ar fi început, în 2001, să-și onoreze angajamentele pe care și le-a asumat prin Acordul de la Istanbul, în 1999, cu privire la retragerea munițiilor din Transnistria, însă procesul a fost întrerupt din cauza refuzului Republicii Moldova de a semna așa-zisul Memorandum Kozak, parafat anterior.

„De tot, au fost expediate peste 40 de garnituri de tren, cu care au fost evacuate aproximativ jumătate din munițiile și echipamentele care se aflau în acel moment în depozite (în Transnistria – n.red.). Ceea ce a mai rămas se cifrează la 21 de mii de tone”, spune diplomatul rus, citat de Radio Chişinău.