NATO a acuzat Rusia de încălcarea obligațiilor sale internaționale

0
86

Rusia nu-și îndeplinește obligațiile: „pentru urmarirea exercițiile ruso-bieloruse Zapad-2017 de la granițele estice ale UE, Moscova a permis doar trei experți NATO”.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat partea rusă că încearcă să împiedice reprezentanții organizației să monitorizeze în mod adecvat exercițiile militare care implică aproximativ 100.000 de soldați ruși, scrie The Guardian, citat de paginaderusia.ro.

Potrivit lui Stoltenberg, invitând doar trei observatori NATO, Kremlinul s-a sustras obligațiilor sale internaționale. „Informarea succinta despre planul și cursul exercițiului, oferirea posibilitatii de a vorbi cu soldații în mod individual și dreptul de survol deasupra zonei exercițiului – toate acestea sunt precizate, printre altele, în Documentul de la Viena, un acord privind transparența și predictibilitatea exercițiilor militare“, – a anunțat șeful alianței NATO, în timpul unei vizite la o bază militară din Estonia, unde din martie 2017 sunt desfasurate trupe britanice.

„Prin urmare, îndemnăm Rusia să respecte litera și spiritul acordului de la Viena. În condiții de tensiune sporită, transparența și predictibilitatea sunt deosebit de importante pentru a reduce riscul de neînțelegeri și incidente. NATO rămâne calm și vigilent. Vom asigura securitatea Estoniei și a aliaților noștri „, a promis Stoltenberg.

În documentul de la Viena, membrii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au convenit: atunci când se desfășoară exerciții militare care implică mai mult de 13.000 de persoane, țara organizatoare trebuie să informeze în prealabil alte state și să acorde acces observatorilor.

Moscova și Minsk asigură că în cadrul exercițiilor „Zapad- 2017”, care vor avea loc în Belarus și Rusia  din 14 septembrie până pe 29 septembrie, vor participa doar 12.700 de soldați. Reprezentanții NATO cred însă că numărul participanților va fi mult mai mare. Primul ministru al Estoniei, Jüri Ratas, care s-a întâlnit cu Stoltenberg la baza militară din Tapa, a declarat că guvernul său consideră că peste 100.000 de persoane vor participa la exercițiile ruso-bieloruse.

„Vreau să menționez că suntem îngrijorați de natura exercițiilor și de lipsa de transparență. Ramânem calmi și încrezători. Împreună cu aliații noștri, vom urmări îndeaproape progresul exercițiilor și vom fi pregătiți pentru orice dezvoltare a evenimentelor”, a declarat premierul Estoniei.