Noile mărturii și dovezi nu dau nicio șansă olimpicilor ruși să participe la Jocurile de Iarnă 2018

0
170

Fostul șef al Laboratorului Anti-Doping din Moscova, Grigori Rodcenkov a oferit Comisiei Comitetului Internațional Olimpic (CIO) noi informații cu privire la utilizarea de medicamente interzise de către olimpicii ruși.

În cazul în care comisia CIO nu va accepta aceste informații și nu le va include în concluziile raportului său, Rodcenkov amenință să prezinte public noile date privind dopajul în sportul rusesc, scrie Daily Mail, citat de paginaderusia.ro.

Publicația nu știe despre ce fel de date este vorba, dar crede că datorită lor va fi, în cele din urmă, rezolvată problema suspendarii lotului olimpic al Rusiei de la Jocurile de Iarnă 2018.

În 2016, Grigori Rodcenkov a vorbit public despre sistemul de stat de dopaj al sportivilor rusi cu falsificarea ulterioara a testelor de dopaj pozitive. Aceste dovezi au stat la baza raportului comisiei Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA), în urma căruia sportivilor ruși nu li s-a permis să participe la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.
Autoritățile ruse recunosc unele cazuri – „individuale„ – de dopaj, dar neaga categoric existența unui „program de dopaj“ cu sprijin la nivel de stat.

În Rusia, împotriva lui Grigori Rodcenkov au fost deschise mai multe dosare penale, el fiiind dat in urmarire generala.

CIO efectueaza in prezent o ancheta cu privire la utilizarea dopajului de către sportivii ruși la Jocurile de Iarnă de la Soci, în 2014. Mai multor sportivi, inclusiv campionului olimpic la schi Alexander Legkov și lui Maxim Vîlegjanin le-au fost retrase medaliile, cu suspendarea pe viață de la participarea la Jocurile Olimpice.
Decizia CIO cu privire la participarea lotului olimpic al Rusiei la Jocurile de Iarna 2018 ar putea fi luata la mijlocul lunii decembrie.