Noul impozit pe care nimeni nu știe cum să-l plătească

0
242

Impozitul specific, introdus anul trecut în România pentru firmele din domeniul cazării și cel al alimentației publice, a creat probleme pentru contribuabili, care nu știau exact cum se plătește, scrie realitatea.net.

Autoritățile vin cu o serie de explicații oficiale vizavi de impozitul specific, principala idee fiind că acesta nu este valabil pentru microîntreprinderi, se arată într-un proiect de act normativ al Ministerului Finanțelor.

Clarificările propuse de minister se regăsesc într-un Proiect de hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Acesta se află actualmente în dezbatere publică și, pentru a putea fi aplicat, trebuie adoptat de Executiv.

Introducerea impozitului specific a dus la apariția unor nelămuriri în cazul firmelor vizate de acesta, potrivit AvocatNet.ro. Astfel, pentru firmele din domeniul cazării și cel al alimentației publice era neclar dacă ar trebui să aplice forfetarul în situația în care sunt microîntreprinderi.

Conform clarificărilor din proiect, dacă o firmă nu se încadra la 1 ianuarie 2017 la regimul de impozitare al microîntreprinderilor, aceasta trebuie să aplice impozitul specific, însă doar dacă activează în domeniile vizate de forfetar.

În esență, firmele cu afaceri peste 100.000 de euro în 2016, încadrate în domeniul cazării și cel al alimentației publice, aplică impozitul specific de la 1 ianuarie 2017.

În același timp, în normele Codului fiscal va apărea și o explicație potrivit căreia firmele plătitoare de impozit „micro” în 2016 și cele plătitoare de impozit pe profit care la 1 ianuarie 2017 s-au încadrat la impozit „micro” rămân în 2017 la plata impozitului „micro”. Asta chiar dacă desfășoară o activitate încadrată la impozitul specific.