Noul reprezentant OSCE pentru Transnistria crede că reconcilierea ar fi imposibilă fără Rusia

0
211

Noul reprezentant special al OSCE pentru Transnistria este cunoscutul politician Franco Frattini, fost ministru italian de Externe și fost vicepreședinte al Comisiei Europene. Într-un interviu pentru agenția rusească RIA „Novosti”, el a declarat că are încredere în contribuția pozitivă a Moscovei la reglementarea conflictului transnistrean, fără de care realizarea acordului de reconciliere nu ar fi posibilă.

„Eu am dezvoltat relații foarte bune și testate în timp cu autoritățile ruse, care vor juca, fără îndoială, un rol fundamental în reglementarea transnistreană. La timpul respectiv, în calitate de comisar european, eu am făcut multe şi pentru Republica Moldova, am lucrat pentru apropierea acestei țări de Uniunea Europeană, în special cu privire la aspectele legate de vize. Eu cred că acest lucru mă va ajuta să contribui la rezolvarea acestui dosar complex, unde o mulțime de probleme au rămas nerezolvate”, a spus Frattini, citat de Radio Chișinău.

În acest sens, reprezentantul special al OSCE și-a exprimat speranța că în viitorul apropiat va avea convorbiri telefonice și contacte directe cu reprezentanții ruși, inclusiv cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, pe care el l-a numit prietenul său.