Nu e o fermă de pui, ci sunt soldați din armata Turciei! Imaginile care au șocat lumea întreagă

0
5462

După puciul eșuat din Turcia, Erdogan a început marea epurare. Mii de soldați și ofițeri, chiar șefi de Armată, au fost arestați sâmbătă și duminică și este de aşteptat ca măsurile represive să se intensifice, scrie realitatea.net.

Noi imagini cu modul brutal și umilitor în care sunt pedepsiți soldați din armata turcă, parte din structurile NATO, fac înconjurul Internetului și au șocat lumea întreagă. Soldați turci sunt dezbrăcați la pielea goală și ținuți în condiții inumane.

Turcia și-a intensificat duminică represaliile în urma tentativei de puci, făcând arestări masive în rândul membrilor forțelor armate, dar și în domeniul judiciar – e vorba de aproape 6.000 de oameni. Nici nu se încheiase bine tentativa de puci, în noaptea de vineri spre sâmbătă, și Erdogan promitea că va fi un prilej pentru a face „curățenie” în armată.

Deși guvernul afirmă că are controlul deplin asupra țării și a economiei, forțele de securitate s-au confruntat totuși cu un grup de rebeli care opuneau rezistență la cel de-al doilea aeroport al Istanbulului, Sabiha Gokcen, aflat în partea asiatică a metropolei, dar și la o bază aeriană din Konya, în centrul Turciei. Au fost făcute arestări. Președintele turc, Recep Erdogan, care a participat duminică la funeralii ale victimelor, le-a cerut susținătorilor să rămână în stradă cel puțin până vineri, pentru a apăra democrația.

Este de aşteptat ca măsurile represive să se intensifice, iar politicienii europeni l-au avertizat pe Erdogan că tentativa de puci nu-i dă un cec în alb pentru a nesocoti statul de drept și că riscă să rămână izolat pe plan internațional dacă își consolidează puterea autoritară.

Autoritățile turce au reținut aproape 3.000 de membri ai forțelor armate, de la comandanți cu rang înalt la simpli soldați, și cam tot atâția judecători și procurori.