O țară europeană SE LEAPĂDĂ de Europa: „Să ne LASE!”

0
172

„Europa ne-a lăsat în voia sorţii în 1945. Să ne lase în pace,” a declarat Președintele Poloniei, citat de capital.ro.

„Când problemele noastre vor fi rezolvate, ne vom ocupa de problemele europene, deocamdată însă să ne lase în pace şi să ne dea voie să îndreptăm Polonia” – a spus preşedintele Andrzej Duda la Lezajsk în Podkarpacie.
În timpul întâlnirii cu locuitorii din Lezajsk, Duda a subliniat că polonezii „au dreptul să se conducă singuri şi să decidă singuri cum să fie Polonia, şi să decidă în ce mod vom îndrepta instituţiile în Polonia corodate permanent de sistemele vechi”, potrivit Rador care citează Rzezcpospolita.
Preşedintele a afirmat de asemenea că polonezii „au dreptul să aibă aşteptări din partea Europei, mai alea a acelei Europe care ne-a lăsat în anul 1945 pradă ruşilor”.
Duda a spus că actuala putere îşi va respecta în continuare promisiunile. „Vom ajunge ca oamenii să nu mai spună că instanţele în Polonia sunt nedrepte şi că justiţia în Polonia a funcţionat prost, că nu apără cetăţeanul, nu vom mai accepta ca oamenii să spună că Polonia este un stat injust, un stat pentru elite, în care omul obişnuit nu este luat în seamă”, a spus.
Preşedintele şi-a exprimat speranţa că la încheierea mandatului actualului parlament, precum şi a mandatului preşedintelui, polonezii vor avea convingerea că guvernanţii se gândesc la cetăţeni, şi nu la o „comunitate imaginară, din care pentru noi nu rezultă mai nimic”.
„Istoria noastră, lupta noastră pentru libertate şi independenţă, dar şi apărarea Europei, chiar şi înainte de năvala sovietică în anul 1920, face să merităm un nivel demn de viaţă” – a spus cu convingerea că polonezii ar trebui să trăiască la acelaşi nivel ca şi locuitorii Europei Occidentale.

Polonia este criticată de Comisia Europeană pentru modul realizării reformei justiţiei, care – în opinia Bruxelles-ului – ameninţă statul de drept în Polonia. Din această cauză, CE a început împotriva Poloniei procedura de la art. 7 al Tratatului UE, care prevede retragerea dreptului de vot unui stat membru în forul Consiliului Uniunii Europene.