OCHIUL EXPERTULUI: Un psiholog analizează comportamentul lui Andrei Năstase din Orăşelul European

0
289

Duminică, Andrei Năstase a dat mâna cu Andrian Candu și i-a zâmbit frumos în cadrul orășelului European amenajat în Grădina Publică Ștefan cel Mare din Chișinău. Ulterior, pe pagina sa de facebook, liderul PPDA a încercat să explice ce s-ar fi întâmplat în realitate. Dar, pentru a nu-i lăsa pe politicieni să explice faptele în favoarea lor, redacția Telegraph Moldova a apelat la un psiholog care a descifrat imaginile ce au imortalizat momentul întâlnirii lui Năstase cu Andrian Candu.

Poziția fermă, stabilă și rigidă a lui Andrian Candu care se menține în ipostaza ce a anticipat contactul vizavi de poziția ambiguă și instabilă a lui Andrei Năstase vorbesc despre intenția lui Năstase de intra în contact cu președintele Parlamentului. Modalitatea în care are loc strângerea de mâini denotă dorința fiecărui dintre cei doi participanți de a domina oponentul, cu excepția modalității în care Năstase vine de la distanță cu brațul întins și puțin plecat spre Candu, solicitând atenția celui din urmă.

Semnele intenției lui Năstase de a seduce și câștiga încrederea oponentului, de a intra în contact cu acesta, sunt redate în acest fragment, de către următoarele aspecte:

Pasul îndreptat în direcția interlocutorului, fapt care duce la balansarea pe un picior și renunțarea la propria stabilitate;
Poziționarea torsului înclinat în față în direcția interlocutorului, prin intrarea automată în rol de supus, lăsând rolul dominant oponentului;
Zâmbetul evaziv forțat în tentativa de a se da plăcut, în timp ce subliminal ascunde adevăratele intenții;
Strângerea fermă și completă a mâinii în semn de disponibilitate la implicare și la colaborare;

Poziția generală luată de Năstase îi permite simultan păstrarea distanței în propria zonă de confort, dar și intrarea în interacțiune cu Andrian Candu. Această combinație semnalizează  precauție inofensivă și nesiguranță la ceea ce urmează să se întâmple. Poziția corpului în afara zonei de intimitate proximă, în ansamblu cu expresia facială, denotă exaltare și neîncredere cu privire la un potențial pericol din partea intelocutorului, admițând astfel supremația acestuia. Mai mult, corpul lui Năstase pare să fie în opoziție cu emoțiile pe care acesta încearcă să le transmită în cadrul emisiunilor televizate vis-a-vis de Andrian Candu și guvernare.

Continuare pe telegraph.md