ONU, mesaj TRANŞANT: Rusia sare în apărarea infractorilor care fac contrabandă cu petrol

0
93

„Rusia a blocat tentativele Maltei de a include suspecții contrabandiști Darren Debono și Gordon Debono pe lista persoanelor care fac obiectul sancțiunilor ONU – în ultima clipă Rusia a obiectat la decizia Consiliului de Securitate”, scrie Malta Today, citată de paginaderusia.ro.

Eforturile Maltei împotriva suspecților – care se află în centrul unei operațiuni de contrabandă cu combustibil în valoare de 30 milioane de dolari, în care au fost implicate atât Libia, cât și mafia italiană – au primit sprijinul Consiliului de Securitate al ONU și al altor membri ai ONU, dar au fost blocate în ultimul monent. În cel de-al 12-lea ceas al discuției, Rusia „a rupt tăcerea” și a blocat includerea contrabandiștilor maltezi în lista sancțiunilor.

„Darren și Gordon Debono (fara legaturi de familie) au fost arestați de către poliția italiană, în septembrie 2017, pe insula Lampedusa și respectiv în Catania, la doar o lună după arestarea contrabandistului libian Fahmi bin Khalifa“, – relateaza publicația.

„Folosind un limbaj dur, guvernul maltez a declarat că cei doi, constituiti intr-o bandă criminală de contrabandă cu petrol au încercat în mod constant să submineze pacea, stabilitatea și securitatea Libiei „, scrie Malta Today.

Refuzul Rusiei de a coopera poate fi atribuit relațiilor reci pe care le are cu Malta, țară cate a refuzat să permită aeronavelor militare rusești să utilizeze spațiul său aerian pe drumul către Venezuela, arată Malta Today.

„Malta a respins două cereri rusești de pentru aeronavele sale militare din Siria în Venezuela prin spațiul aerian maltez, după ce guvernul american a anunțat că Antonov-124, care a zburat deasupra Maltei la începutul lunii martie, a sosit la Caracas cu militari îmbrăcati în uniforme de camuflaj similare, dacă nu identice, cu cele care pot fi văzute, de regulă, la trupele ruse din Siria „, reamintește ziarul.

Încercările Maltei de a aplica sancțiunile ONU indică preocuparea internațională față de Vestul Salbatic privind contrabanda cu petrol, care are loc în largul coastei Maltei. Iar gestul Rusiei o alta dovada a politicii meschine promovate de Kremlin în arena internaționala.