Ordin de la Putin: Locuitorii din Transnistria vor primi cetățenia Rusiei în regim de urgență

0
277

Președintele Vladimir Putin a ordonat personal simplificarea procedurilor necesare pentru ca locuitorii din Transnistria – regiune separatistă a Republicii Moldova – să poată obține cetățenia Rusiei.

Această informație este difuzată de site-ul ucrainean uawire.org, care citează agenția de presă rusească Interfax, citată de România Liberă.

Decizia de urgentare a procedurilor privind cetățenia rusă a fost anunțată cu prilejul întrevederii de la Moscova dintre Konstantin Kosachev, șeful Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federației Ruse, și Alexander Scherba, președintele așa-zisului Consiliu Suprem al Transnistriei.

Scherba a susținut că în Transnistria trăiesc peste 500.000 de oameni, dintre care 213.000 au deja cetățenie rusă, ceea ce înseamnă că „încă avem o provocare majoră în fața noastră”.

„Am înțeles că o chestiune presantă pentru Republica Moldovenească Nistreană este posibilitatea de obținere simplificată a cetățeniei (rusești – n.n.). Lucrăm foarte serios la această chestiune, avem un ordin de la președintele Federației Ruse. Sperăm să facem cât de curând progrese serioase în acest domeniu”, a răspuns Konstantin Kosachev.

În privința rezolvării conflictului din Transnistria, dintre autoritățile de la Chișinău și cele de la Tiraspol, Konstantin Kosachev a susținut că ea se poate obține în cadrul unei întâlniri a „celor doi președinți”  (președintele Republicii Moldova și liderul de la Tiraspol), care ar urma să se desfășoare în orașul Bender (Tighina), aflat pe linia de demarcație a regiunii separatiste transnistrene.