Păcatele amicului lui Petrenco, din Parlamentul European: Nu vede deținuți politici în Rusia, dar îi găsește în Moldova

0
179

Deputatul European din partea Grupului Stânga Europeană, Helmut Scholz, care a criticat, în ultimele zile, Guvernul de la Chişinău are un profil controversat şi este în legături cu personaje politice dubioase. De această părere este bloggerul Anatolie Chirilov, care aduce şi câteva argumente în acest sens.

“Europarlamentarul german a fost mereu împotriva guvernelor de la Chișinău de până la regimul comunist. Făcând parte din stânga radicală a partidelor europene, mai tot timpul promova o poziție pro-rusească. Tot acest europarlamentar era și cel care devenea scutul postului de televiziune a comuniștilor NIT. Totodată, în anul 2016 el a cerut, pe propria răspundere, eliberarea extremistului Grigore Petrenco, care acum este dat în căutare internațională”, notează Anatolie Chirilov, citat de hotnews.md.

Una din cele mai recente isprăvi ale acestui extremist European, notează Chirilov,  este votul împotriva rezoluției Parlamentului European cu privire la deținuții politici din Rusia. O altă pată în biografia sa este şi legătura cu extemistul de la Chişinău, Grigore Petrenco, aflat în legături cu Fundația Open Dialog şi oligarhul Veaceslav Platon.

“Un alt lucru curios este că Petrenco este protejat și promovat, printre altele, și de către Fundația Open Dialog, acuzată de Polinia de legături cu servicii speciale rusești și interzisă în UE. Petrenco este pus în aceeași oală cu alți ”deținuți politici” de drept penal – avocatul Ana Ursachi, dată în căutare pentru complicitate la omor, dar și liderul formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, căutat de justiția de la Chișinău pentru organizarea atentatului asupra bancherului Gherman Gorbunțov, care a supraviețuit atacului. Nu este de neglijat nici Veaceslav Platon, o altă ”victimă a persecutărilor politice”, care a pus pe brânci numeroase companii din CSI și a încercat să distrugă sistemele bancare din Moldova și Ucraina”, mai scrie Chirilov.