Parlamentul ar putea crea o comisie de anchetă privind imixtiunile Fundației Ludmilei Kozlowska în treburile interne ale Moldovei

0
141

Parlamentul va examina astăzi un proiect de hotărâre elaborat de deputați ai Partidului Democrat, privind crearea unei comisii de anchetă care să elucideze circumstanțele unei presupuse imixtiuni din partea președintei Fundației ”Otwarty  Dialog”, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și finanțării ilegale a unor partide politice, notează Radio Chişinău.

Anteriori deputații PDM au solicitat și „investigarea legăturilor dintre Ludmila Kozlowska, Fundația ”Otwarty Dialog” și partidele politice PAS și PDA, inclusiv posibile aspecte ce țin de finanțarea ilegală sau acordarea de beneficii pentru partidele menționate, dar și pentru alte partide moldovenești”.

Președinta PAS Maia Sandu a respins acuzațiile, menționând că a participat doar la o conferinţă organizată de acest ONG în Parlamentul European despre încălcarea drepturilor omului de către regimul de la Chișinău. Totodată, ea susține că inițiativa PDM are drept scop deturnarea atenției publice de la subiecte importante precum furtul miliardului din bănci și inventarea unor dușmani interni și externi.

Ludmila Kozlowska este o controversată activistă civică de origine ucraineană, care conduce o organizație internațională pentru apărarea drepturilor omului – Fundația ”Otwarty  Dialog” (dialog deschis n.r.). În luna august, aceasta a fost expulzată din Polonia și din Uniunea Europeană, fiind acuzată de complicitate cu serviciile rusești de informație.