Partidul Democrat în epoca post – Plahotniuc

1
317

Plecarea la Vlad Plahotniuc din tara si decizia de a ceda Presedintia PDM, a provocat o criza profunda in partid.
Chiar daca a fost supus la incercari grele pe timpul Guvernului Maia Sandu,  PDM a rezistat si nu s-a scindat in bucati.
La o distanta de citeva luni de Congresul la care a fost ales Presedinte, Filip, simbata, Consiliul Politic Naţional, al PDM, întrunit în şedinţă, a ales vicepreşedinţii formaţiunii şi Biroul Executiv.

In calitate de vicepreşedinţi ai PDM au fost votaţi: Violeta Ivanov , Ludmila Guzun , Igor Vremea , Eugeniu Nichiforciuc , Ruxanda Glavan , Monica Babuc , Vladimir Andronachi, Nicolae Ciubuc , Vasile Bîtcă , Valentina Buliga  şi Alexandr Cauia .

S-a vazut clar, ca Grupul Candu a fost marginalizat si la Consiliul National.
Andrian Candu, nici macar nu a ajuns in functia de vice Președinte al partidului.
El a avut un discurs la Consiliu, dar nu a fost sustinut in demersul sau.
Ceea ce e clar, grupul Candu, nu mai are ce face in PD .
Ce vor face mai departe?
Asteapta sa fie dati afara cu scandal?
Vor face alt partid? Vor pleca din politica?
Așteptăm sa vedem ce vor decide ei.

S-a mai decis ca vicepreşedinţii vor forma un Guvern din umbră şi vor fi responsabili de domeniile de activitate ale ministerelor.
Ideea, cu Guvern din umbra, ar trebui sa amplifice declaratiile ca PD se afla in opozitie. Dar se impun niste precizari din partea PDM, pina unde va fi sustinut Guvernul Chicu.
Presedintele fractiunii PAS, Igor Grosu, a declarat la Publikatv, ca Blocul „ACUM” şi PDM au început să întreprindă primii paşi pentru o eventuală colaborare în Parlament.
Astfel, PAS, PPDA şi PDM ar putea semna şi aproba în Parlament o declaraţie comună privind ireversibilitatea parcursului european al ţării noastre.
Daca se va ajunge la semnarea si apropbarea acestei Declaratii, putem presupune ca ea va fi urmata si de incercarea de a demite Guvernul Chicu si de a forma un nou Guvern.
Dar in acest moment acest scenariu pare putin probabil.
In acest context, socialistii si Presedintele Dodon mai degraba ar putea sa prefere declansarea unor alegeri parlamentare anticipate.
Astazi seara la Presedintie, a avut loc o intilnire de lucru, la care au participatPresedintele tarii, Presedintele Parlamentului,Premierul,, precum si conducerea PSRM si PDM.
Putem sa concluzionam , ca aceasta intrunire a avut scopul de a clarifica relatiile dintre partidele care sustin Guvernul si ca e posibil sa se vina si cu o declaratie comuna in Parlament.
Astfel, PDM trebuie sa decida daca mai continua colaborarea cu PSRM sau daca accepta un joc periculos si nesigur cu Blocul ACUM .
Decizia le apartine.

Roman Mihăeş

1 COMENTARIU

Comments are closed.