Patriarhul Bartolomeu face apel la Biserica Rusă să recunoască dreptul poporului ucrainean la autocefalie

0
79

Patriarhul Bartolomeu de Constantinopol a declarat că Biserica Ortodoxă Rusă ar trebui să se împace cu ideea autocefaliei bisericii ucrainene, scrie paginaderusia.ro.

„Îi este greu [Bisericii Ruse] să înțeleagă că, așa cum Patriarhia Ecumenică a eliberat atât de multe popoare în Balcani, prin aceasta slăbind, dar le-a recunoscut dreptul la autoguvernare internă, independență bisericească, autocefalie … așa și Moscova ar trebui să recunoască faptul că poporul ucrainean, pe care ea l-a primit timp de mai multe secole în jurisdicție sau, mai precis, în conducere, că aproape cincizeci de milioane de oameni au dreptul la independență bisericească, la autocefalie”, a spus Barfolomeu pentru publicatia elenă „Proto-tema”.

Aminitim că, pe 3 noiembrie, președintele Ucrainei Petro Poroșenko și Patriarhul Bartolomeu au semnat un acord privind cooperarea și colaborarea dintre Ucraina și Patriarhia Ecumenică.

La 11 octombrie, în urma reuniunii Sinodului Patriarhiei Ecumenice, a fost făcută publică decizia prin care Patriarhia Ecumenică continuă procedura de acordare a autocefaliei bisericii Ucrainei. În plus, a fost anulată decizia din 1686 a Sinodului, după care Mitropolia de Kiev a trecut sub jurisdicția Moscovei, a fost restaurat statutul canonic al șefului Patriarhiei de Kiev a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, patriarhului Kievului și al întregii Rusi-Ucrainei, Filaret, precum și a lui Macarie, șeful Bisericii Ortodoxe Autocefale ucrainene.