PENIBIL! Consilierul dubios al președintelui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, a fost protagonistul unui nou scandal

0
118
Consilierul dubios al președintelui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, a fost protagonistul unui nou scandal. Acesta a fost dat afară de la ședința Parlamentului, după un schimb de replici între liberali și socialiști pe marginea subiectului privind deportarea cetățenilor turci. Lebedinschi a intervenit în discuții, fără să i se ofere cuvântul, contrar regulilor din Legislativ. Ca urmare, speakerul Andrian Candu i-a cerut să părăsească sala de ședințe a Legislativului, scrie evenimentul.md.
Amintim că că în dulapul lui Maxim Lebedinschi există o sumedenie de schelete, inclusiv care vizează mari carențe de integritate.
Semnele de întrebare asupra profilului lui Maxim Lebedinschi au apărut încă în anul 2010.  Potrivit portalului crimemoldova.md, în acel an, Lebedinschi a obținut licenţa de avocat, la 24 de ani, după ce s-a căsătorit cu Valeria Balaban, fiica fostului Procuror General, Valeriu Balaban. Acest din urmă a  ajuns în vizorul CNA, care a constatat că fostul demnitar este proprietarul unei averi de invidiat, ce cuprinde mai multe terenuri şi imobile. Documentele au arătat că majoritatea bunurilor au fost obţinute de către Valeriu Balaban în timp ce se afla la şefia Procuraturii Generale sau când era consilier al fostul președinte al țării, Vladimir Voronin.
Balaban este învinuit că ar fi dispus cumpărarea pentru Procuratură a unei clădiri la un preț de 9 milioane de lei, de aproape 4 ori mai mare decât cel real. În total, pentru procurarea și reconstrucția imobilului, suma achitată de Procuratura Generală, în perioada 2006-2009, a fost de peste 24 mln de lei. Blocul nu a fost finalizat nici până în prezent, iar socrul lui Lebedinschi riscă până la 10 ani de închisoare. Procuratura Anticorupție a pus sechestru pe mai multe bunuri ale familiei Balaban ca să recupereze prejudiciul adus statului.
În același timp, portalul actual.md a scris că soția lui Lebedinschi, Valeria, a dat în judecată Procuratura Anticorupție și cere ridicarea sechestrului de pe mai multe bunuri amplasate în afara municipiului Chișinău. Jurnaliștii de la actual.md au intrat în posesia unor documente care arată că este vorba despre un complex patrimonial agroindustrial. Acesta include un teren extravilan cu suprafața de peste 6,12 ha, trei construcții agroindustriale cu suprafața de aproximativ 1500 de metri pătrați fiecare și zece anexe și alte edificii cu o suprafață totală de aproximativ 2270 de metri pătrați. Toate aceste construcții, cu suprafața totală de peste 6700 de metri pătrați, sunt amplasate în același loc. ”Dacă Maxim Lebedinschi insistă că toate aceste bunuri au fost cumpărate legal de către soția sa, el trebuie să explice de unde avea fiica procurorului general bani, la 20 de ani, ca să cumpere un astfel de complex”, se întreabă jurnaliștii de la actual.md.
Pe lângă problemele de integritate pe care le are, Maxim Lebedinschi a fost  implicat și în câteva scandaluri publice de proporții. În anul 2015, în perioada în care era jurist al PSRM, acesta a fost protagonistul unei înregistrări audio scandaloase. Lebedinschi este surprins înjurând ca la ușa cortului. „Allo, asta-i Maxim Lebedinschi”. „Acum ascultă încoace, uăi p*darule”, spune acesta, după care discursul degenerează într-un limbaj licențios.
Un alt scandal s-a produs în anul curent. După ce autoritățile din Ialoveni au decis ca în Anul Centenarului să organizeze mai multe acţiuni tematice Maxim Lebedinschi a denunţat iniţiativele la Serviciul de Informaţii şi Securitate. La câteva ore de la depunerea sesizării la SIS, bloggerul Corneliu Gandrabur a publicat pe Facebook date dintr-un ordin al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie care arată că Lebedinschi a obţinut cetăţenia română în septembrie 2013.