Pericolul neașteptat de pe Facebook. Cazul zdruncină lumea. „Ai grijă ce scrii, îți luăm copilul!”

0
121

Libertatea de exprimare tinde să devină un moft în condițiile Corectitudinii Politice. O mamă adoptivă din Danemarca riscă să i se „confiște” fetița din cauza unei postări despre atrocitățile unor teroriști ISIS, scrie evz.ro.

Jaleh Tavakoli, o blogheriță daneză de origine iraniană, în vârstă de 37 de ani, autoare a cărții Secretele Publice ale Islamului, este amenințată de Direcția de Servicii Sociale (Socialtilsyn Øst) să fie decăzută din drepturile de părinte asupra fiicei sale adoptive. Motivul: a redistribuit pe rețelele de socializare o înregistrare video despre violarea și decapitarea a două tinere scandinave în Maroc de către teroriști ISIS.

Tavakoli a fost informată în scris că aprobarea agenției guvernamentale privind statutul său și al soțului ei de familie adoptivă a fost anulată, deoarece nu mai au „calitatea necesară de a crește copii”. Prin urmare, fetița pe care au crescut-o de la naștere, riscă să le fie luată. Scrisoarea de la Socialtilsyn Øst, citată de Gatestone Institute, explică:

„O familie își asumă o sarcină deosebită prin adoptarea unor copii, care au nevoi speciale; moralitatea sau etica de familie nu trebuie să poată fi puse sub semnul întrebării în nici o privință.”

Scrisoarea adaugă că Direcția Serviciilor Sociale a deferit-o pe Tavakoli justiției pentru că a distribuit clipul asasinării danezei Louisa Vesterager Jespersen (24 de ani) și a norvegienei Maren Ueland (28 de ani) de către jihadiști.

Dreptul penal danez, subliniază scrisoarea, interzice „divulgarea unor mesaje sau imagini legate despre afacerile private ale altei persoane sau fotografiile unei alte persoane… în circumstanțe care pot necesita ca ele să fie păstrate în afara domeniului public”.

Să notăm că Tavakoli, o militantă anti-islamistă, a explicat în momentul distribuirii clipului că a făcut-o deoarece presa daneză, spre deosebire de presa internațională, a omis să informeze că Jespersen și Ueland au fost decapitate.

Scrisoarea DSS continuă: „Dumneavoastră, Jaleh, ați decis să vă expuneți și să emiteți un punct de vedere politic distribuind un video violent… Prin comportarea dvs. pe rețelele sociale… nu acționați ca «un model de părinte adoptiv digital». În acest context, activitățile dvs, riscă să provoace confuzie și să suscite îndoieli serioase unui copil în ce privește modul de comportament pe rețelele sociale.”

„Este cel mai mare abuz de putere pe care l-am văzut vreodată”, a declarat Karoly Nemeth, avocatul lui Tavakoli și al soțului ei. Scrisoarea Direcției de Servicii Sociale a provocat o furtună în Danemarca pe rețelele sociale, dar și pe scena politică. Ministrul Copilului și al Afacerilor Sociale, Mai Mercado, a declarat: „Am rămas cu gura căscată. Nu voi comenta acest caz specific, dat fiind că justiția nu s-a pronunțat încă. Dar afirm răspicat că dacă copiii adoptați devin prizonierii regulilor sistemului, sunt gata să schimb regulile imediat.”

În fața furtunii create, Direcția de Servicii Sociale a făcut un pas înapoi. Într-o a doua scrisoare adresată lui Tavakoli și soțului ei, „ținem să subliniem că supravegherea socială nu are ca scop să se amestece în libertatea de exprimare a familiei adoptive, deoarece familiile adoptive au dreptul la acceași libertate de exprimare ca toți ceilalți cetățeni din Danemarca”.