Poroșenko: „Misiunea de pace nu trebuie să conserve ocupația rusească în Donbas”

0
74

Inițiativa de a desfășura o misiune ONU de menținere a păcii pe teritoriul Donbasului ocupat nu constituie un motiv pentru ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, a declarat președintele Ucrainei Petro Poroșenko, în timpul mesajului anual adresat parlamentului.

„Sancțiunile ar trebui să rămână în vigoare până la restaurarea integrală a suveranității, integrității teritoriale și independenței Ucrainei, prin punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk”, a subliniat președintele, citat de paginaderusia.ro.

Poroșenko a adăugat că Ucraina pledează pentru desfășurarea unei misiuni de pacificare pe întreg teritoriu al Donbasului.

„Misiunea nu ar trebui să conserve ocupația rusă … ci să asigure o pace durabilă și o restaurare completă a integrității teritoriale a statului nostru”, a spus Poroșenko.

El a menționat că viitoarea misiune a ONU ar trebui să fie localizată și pe secțiunea necontrolată a frontierei ruso-ucrainene.

În plus, președintele a exclus participarea la misiune a reprezentanților țării agresor (Rusia) sau a părților aflate în conflict (DNR/LNR). El a menționat că nici nu poate fi vorba despre coordonarea cu militanții ruși din Donbas a parametrilor participării viitoare la misiunea ONU.

Poroșenko a reamintit că inițiativa de desfășurare a misiunii de menținere a păcii va fi discutată la Adunarea Generală a ONU.

„Voi pleca la New York, la Adunarea Generală a ONU și sunt sigur că prin eforturi comune, cu ajutorul partenerilor internaționali, în special Germania, Franța și Statele Unite, vom aduce pacea”, a concluzionat președintele Ucrainei.