Poroșenko: Persistă riscul unei invazii ruse la scară largă în Ucraina

0
74
Ukrainian presidential candidate Petro Poroshenko gestures, during a press conference, in Kiev, Ukraine, Monday, May 26, 2014. The leader of the Ukrainian presidential race, Pyotr Poroshenko, does not intend to stop the use of force in the southeast of the country. He made this statement at a news conference on Monday. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Pericolul unei invazii pe scară largă a trupelor rusești pe teritoriul Ucrainei rămâne, a declarat președintele Ucrainei Petro Poroșenko, adresând joi mesajul sau anual către deputații Radei Supreme, scrie Radio Liberty.

Șeful statului a menționat că nu există semne ale pregătirilor Moscovei de a părăsi Donbasul sau de a se retrage din Crimeea anexată, scrie paginaderusia..ro.

În același timp, persistă semnele pregătirilor de catre Rusia pentru un război ofensiv la scară continentală. Din păcate, cu cât trece timpul, cu atat aceste semne sunt mai accentuate, a mai spus liderul ucrainean.

Kievul considera ca și exercițiul militar ruso-bielorus „Zapad-2017”, care va începe săptămâna viitoare, reprezinta o amenințare pentru Ucraina. Poroșenko a subliniat că tocmai din cauza lui a fost întărit controlul pe toate sectoarele frontierei de stat.

„Sub masca unor manevre strategice și de personal militar este posibil ca noi trupe de asalt rusești să fie create pentru a invada Ucraina”, a spus președintele.

Cele 7.000 de vagoane de cale ferata cu soldați ruși și echipamente militare se apropie de granița cu Ucraina, și nu există nicio garanție că, după exercițiul din Belarus, acestea se vor întoarce la locurille de dislocare permanenta.

Vorbind despre conflictul armat din Donbas, Poroșenko a spus ca este meritul principal al Forțelor Armate naționale că „linia frontului se afla de-a lungul râului Seversky Doneț, și nu de-a lungul Niprului“.