Presa din Vest, NECRUȚĂTOARE: Politicienii est-germani stau cu coada între picioare în fața lui Putin

0
301

„Unde a călcat cizma soldaților ruși, acolo este Rusia“ – pentru mulți susținători ai „lumii ruse“ aceste idei sunt încă vii și astăzi: ei lupta pentru extinderea sferei sale de influență si obtin sprijin masiv din partea guvernului lui Vladimir Putin  – din punct de vedere financiar, prin organizare și prezența constantă în mass-media” – scrie publicatia Huffington Post Deutschland.

„Cizma soldatului rus a pus piciorul în toate landurile federale din Germania, care înainte au constituit Republica Democrata Germana (RDG) (…) Cu atât mai surprinzătoare este cererea premierilor landurilor Germaniei de Est care la unison susțin slăbirea sancțiunilor anti-rusești“, – scrie publicatia.

Astfel, potrivit primului ministru al statului federal Saxonia-Anhalt, Rainer Haseloff, sancțiunile împotriva Rusiei sunt ineficiente.

Cât de ridicola este această opinie ne arată și faptul că președintele rus Vladimir Putin și propagandiștii săi – în special în Germania – creează un puternic val de opinie împotriva sancțiunilor. „Dacă ar fi cu adevărat ineficiente, Kremlinul nu ar fi făcut un astfel de efort”, sustine ziarul.

Potrivit autorului, dacă infractiunile lui Putin raman nepedepsite, consecințele ar fi fatale: va fi „o invitație la un nou război de ofensivă și ocupare de noi teritorii“.

„Sunt consternată. Umilindu-se înaintea acestui criminal de război Putin, prim-miniștrii din Germania de Est baga cuțitul în spatele opoziției democratice din Rusia, care este atacata și locuitorilor disperati din Crimeea, precum și statului ucrainean“, – susține Freya Klier, scriitoare germana, fosta activist pentru drepturile omului din RDG.

Potrivit sociologului Igor Eydman, care este președintele „Forumului europenilor rusofoni”, influența Rusiei în Germania are două baze: legale și ilegale.

„Temeiul juridic este cel care încearca sa păstreze relațiile economice importante cu Rusia. Baza ilegală și mult mai puternică este cea a reprezentanților guvernului est-german care au legături cu agențiile de informații rusești și crima organizată. În parte, avem de a face cu corupția obișnuită sau cu legături vechi cu Moscova din vremea RDG”- spune sociologul. Potrivit lui Eydman, aceste legături sunt „extrem de periculoase pentru securitatea națională a Germaniei”.

Notabil este faptul că prejudiciul cauzat de sancțiunile UE economiei germane si celei europene sunt adesea prea exagerate, așa cum a constatat studiul realizat de Berlin Economics cu sprijin financiar din partea Ministerului Federal al Economiei din Germania. Potrivit acestui studiu, volumul exporturilor UE către Rusia în 2016 a fost mai mic cu 47 miliarde de euro față de 2013. Cu toate acestea, doar o treime din această reducere se datorează sancțiunilor reciproce, noteaza publicația.

Faptul că efectele negative ale sancțiunilor asupra economiei UE sunt adesea exagerate, se explică, potrivit criticilor Kremlinului, cum ar fi Igor Eydman, de propagandă pe scară largă și de lobby-ul susținătorii lui Putin în Germania, conchide autorul.