Președintele polonez: UE trebuie să ofere perspective de aderare țărilor din Parteneriatul Estic

3
15

Uniunea Europeană trebuie să lase ușa deschisă extinderii sale pentru a prospera, a supraviețui și a fi competitivă economic față de alte superputeri globale, iar noii membri vor oferi Europei potențial economic și demografic sporit și de aceea țărilor din Parteneriatul Estic trebuie să li se ofere perspective de aderare la UE, a declarat miercuri președintele polonez Andrzej Duda, într-o întrevedere cu omologul său georgian Giorgi Margvelașvili, aflat în vizită la Varșovia, transmite PAP, potrivit agerpres.ro.

”Astăzi, este în interesul Poloniei și nu doar al ei, cred că este interesul întregii Europe, să lase deschisă ușa Uniunii Europene. UE trebuie să arate că este pregătită pentru a primi noi membri care doresc să intre, care își afirmă intenția de se alătura Uniunii după ce vor fi îndeplinit criteriile de aderare”, a subliniat șeful statului polonez, citat de paginaderusia.ro.

El a estimat că Uniunea Europeană este afectată de criză, așa cum a arătat dosarul Brexit, și că procesul de ieșire a Marii Britanii din blocul comunitar va dura mai mulți ani. ”Să nu ne amăgim, Brexit-ul slăbește grav Uniunea Europeană”, a afirmat Duda.

În opinia sa, o eventuală închidere a ușilor UE față de noi membri după ieșirea Marii Britanii din organizație ar însemna ‘începutul sfârșitului’ pentru UE.

Varșovia este unul dintre cei mai importanți susținători ai Parteneriatului Estic al UE, program care include Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina și are drept scop aducerea sistemelor economice și politice din aceste țări mai aproape de standardele europene.

3 COMENTARII

  1. UE oferă aceste condiții, dar pune la rândul său alte condiții de aderare, ceea e și normal, iar lăudabil faptul că Moldova îndeplinește regulat aceste condiții, ajungând deja la 10 din 30!

  2. Republica Moldova ar avea o sustinere si mai mare din partea europenilor daca cei din opozitie alde Maia si Nastase nu ar pune atitea piedici. Nu-i suficient ca Rusia ne pune obstacole, iata ca o fac si partidele care cica se declara pro-europene.

LĂSAȚI UN MESAJ