Președintele Trump respinge acuzațiile că ar fi încercat să obțină din Ucraina informații compromițătoare despre Joe Biden

0
118

Actualizat 22 septembrie 2019:

Președintele american Donald Trump a scris, pe Twitter, că discuția sa telefonică, din iunie, cu noul președinte ucrainean Volodimir Zelenski a fost „absolut în ordine și de rutină”. Discuția este în centrul unei noi dispute între democrați și republicani, după ce în presa americană s-a relatat că Trump ar fi condiționat un important sprijin militar pentru Ucraina de investigarea activității fostului vicepreședinte Joe Binden (care vrea acum să fie candidatul Partidului Democrat în alegerile prezidențiale din 2020) și a fiului acestuia Hunter în Ucraina în 2014.

––––––––––––––––

Fostul vicepreședinte american Joe Biden, care luptă să devină candidatul Partidului Democrat în alegerile prezidențiale din 2020, i-a cerut președintelui Donald Trump să facă publică transcrierea unei discuții telefonice pe care a avut-o cu noul președintele ucrainean Volodimir Zelenski în care se pare că i-ar fi cerut acestuia să lanseze o investigație în activitatea lui Biden și a fiului acestuia, în Ucraina. Biden a cerut de asemeni directorului serviciilor naționale de informații să nu mai blocheze munca Congresului, care a cerut acces la plângerea unui membru al serviciilor secrete, îngrijorat de conținutul discuției telefonice a președintelui american. Potrivit presei americane, Trump l-ar fi avertizat pe Zelenski că nu va aproba un ajutor militar substanțial pentru Ucraina dacă Kievul nu investighează activitatea fostului vicepreședinte și a fiului acestuia, Hunter, care în 2014 era în consiliul de administrație al firmei ucrainene de gaz, Burisma.

Avocatul personal al președintelui, Rudy Giuliani, l-a acuzat pe Biden că ar fi forțat la vremea respectivă demiterea procurorului general ucrainean, care investiga activitatea firmei Burisma.

Democrații, care controlează Camera Reprezentanților din Congres, afirmă, pe de altă parte, că alegațiile, dacă se dovedesc reale, ar reprezenta nu numai un abuz clar de putere din partea președintelui Trump, dar și un motiv pentru lansarea procedurii de suspendare a președintelui din funcție.

Sursa: Europa Liberă