Punctul slab al NATO în faţa Rusiei

0
5831

Istmul Suwalki, situat în nord-estul Poloniei, în apropiere de graniţa cu Rusia şi Belarus, este considerat de NATO un potenţial călcâi al lui Ahile pentru că, ocupând această zonă, forţele ruse ar izola ţările baltice de Europa de Vest. Numit ‘Suwalki Gap’, acest teritoriu se invecineaza cu Lituania în nord-est, cu regiunea rusa Kaliningrad în nord-vest şi cu Belarus în sud-est, scrie incomemagazine.ro.

„Rusia ar putea invada ţările baltice mai rapid decât le-am putea noi apăra”, a recunoscut generalul Ben Hodges, comandant al forţelor terestre americane în Europa, pentru săptămânalul german Die Zeit. Un recent raport al Rand Corporation, bazat pe jocuri de război, a ajuns la aceeasi concluzie deloc incurajatoare: „Pentru a ajunge la Tallin si Riga, forţelor ruse au nevoie de maxim 60 de ore”.

„Pare rezonabil să credem că Rusia ar folosi coridorul îngust de la Suwalki în orice conflict cu NATO care ar implica ţările baltice”, închizându-l printr-o operaţiune terestră dinspre Kaliningrad sau Belarus ori distrugând drumurile şi căile ferate prin atacuri aeriene şi artilerie, a estimat profesorul John R. Deni, de la Institutul de studii strategice al US Army War College.

Liderii ţărilor NATO, care se reunesc în 8 şi 9 iulie la Varşovia, intenţioneaza să reducă acest risc. Patru batalioane sunt pregătite să fie desfăşurate prin rotaţie în ţările baltice şi în Polonia. Această „prezenţă avansată” a NATO face parte din strategia sa de descurajare şi de dialog. Fiecare batalion va cuprinde 600-800 soldaţi.

Marea Britanie va conduce batalionul din Estonia, Canada pe cel din Letonia, Germania în Lituania şi SUA în Polonia. „S-a stabilit o legătură foarte clară între prezenţa acestor grupuri-batalioane în Polonia şi în ţările baltice”, a indicat Tomasz Szatkowski, subsecretar de stat al apărării polonez. „Într-adevăr, batalionul desfăşurat în Polonia se va afla în regiunea Suwalki, într-o zonă uşor de securizat”, a adăugat el.

Pentagonul a anunţat separat în martie desfăşurarea unei brigăzi blindate suplimentare de circa 4.200 de oameni în Europa de Est la începutul anului 2017, potrivit unui sistem de rotaţie. În 1997, NATO a decis să nu instaleze baze permanente în fostele ţări ale Pactului de la Varşovia şi această regulă este respectată în continuare, în pofida conflictului din Ucraina, precizeaza agerpres.