„Războiul hibrid” al bandiților sau cum serviciile secrete ruse și-au dat mâna cu „autoritățile interlope”

0
63
Armed men, believed to be Russian servicemen, stand guard outside an Ukrainian military base in Perevalnoye, near the Crimean city of Simferopol March 13, 2014. President Vladimir Putin said on Thursday Russia was not to blame for the crisis over Ukraine's Crimea region. REUTERS/David Mdzinarishvili (UKRAINE - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY)

Doar o zi a petrecut în libertate Revaz Buhnikașvili, poreclit Pezzo, Pezzo Șchiopul si Pezzo Putinistul (dupa locul de naștere din Georgia – satul Puti din Imereti), despre care se spune ca este unul dintre infractorii cu cea mai mare autoritate in lumea interlopa. Eliberat conditionat dintr-o închisoare din Tatarstan, a plecat imediat la Minsk, iar de acolo a zburat la Kiev, unde, pe 2 august, a fost reținut de politie pe aeroport, dupa ce a prezentat un pașaportul ucrainean fals, scrie paginaderusia.ro.

Cu câteva ore inainte de arestare, Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei a declarat că l-a deportat din țară, fără să precizeze unde.

În Rusia, Pezzo a fost seful unei grupari implicate în asasinate, jafuri și atacuri. La începutul anilor ’90 Buhnikașvili locuia la Donețk, de unde pleca frecvent în „turnee“ în Rusia.

Revaz Buhnikashvili a fost arestat în decembrie 2013, după un schimb de focuri cu poliția din Moscova. Patru bărbați au patruns cu forta într-un apartament privat, iar când la fata locului au ajuns polițistii, au deshis focul asupra lor. Unul dintre atacatori a fost ucis, doi au fost răniți. În iulie 2015, Buhnikashvili a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru acte de banditism, jaf, trafic ilicit de arme si tentativa de omor.

Cu toate acestea, dupa numai doi ani de la pronunțarea sentinței, Pezzo este eliberat conditionat (are 65 de ani) pe 1 august. A doua zi, 2 august, este arestat de poliția ucraineana pe aeroportul din Kiev.

Adjunctul șefului Poliției Naționale a Ucrainei, Veaceslav Abroskin susține că banditul Pezzo a încheiat un acord cu Serviciul Federal de Securitate (FSB) în schimbul eliberarii condiționate.

Abroskin spune ca Pezzo nu este primul infractor din Rusia „exportat” în Ucraina de catre FSB.

În Judecatoria Districtului Pecersk din Kiev, în luna iulie a început procesul celor doi atentatori la viata deputatului ucrainean Anton Gherașcenko. Victima și agentii SBU sustin că, pe 20 ianuarie 2017, cei doi fosti detinuti penali, eliberati conditionat dintr-o inchisoare din Crimeea anexata de Rusia, au incercat sa-l asasineze pe deputat, membru al Frontului Popular.

Conform înregistrărilor interceptărilor telefonice, infractorii planificau sa plaseze explozivi sub masina deputatului în apropierea casei în care acesta locuiește. Gherascenko este autorul site-ului care contine listele activistilor pro-Kremlin din Ucraina.

La 1 iunie, la Kiev, a avut loc o alta tentativa de asasinat. De data aceasta tinta a fost comandantul batalionului cecen care lupta impotriva separatistilor din Donbas, Adam Osmaev. În urmă cu cinci ani el a fost acuzat de Moscova de pregatirea unui asasinat la viata lui Vladimir Putin. Asasinul năimit s-a dovedit a fi Arthur Denisultanov-Kurmakaev, poreclit Dingo, un interlop cunoscut din St.Petersburg, cu multple condamnari. Mass-media ucraineană l-a numit „killerul personal“ al lui Kadîrov, liderul Ceceniei. Dingo este acum în arest preventiv si își asteapta procesul la Kiev. Ca și în cazul încercării de asasinare a lui Gherascenko, și în tentativa de omor a lui Osmaev anchetatorii din Ucraina suspecteaza mana serviciilor de securitate ruse.

Adjunctul ministrului de Interne al Ucrainei, Vadim Troian, sustine ca acesta este un războiul hibrid al banditilor derulat de Rusia impotriva Ucrianei: „paralel cu actiunea militară din estul Ucrainei, influenta externa cu scopul adancirii crizei economice și sociale din Ucraina și consolidand agresiunea si prin intermediul informational, inamicul si-a sporit foarte mult si influența în lumea interlopă, și prin ea – asupra situației criminalității din Ucraina”. Potrivit lui Troian, în țară poate fi urmărită o activizare a organizatorilor și liderilor de bande criminale, folositi de Moscova pentru a colecta informații și pentru a destabiliza situația din Ucraina.

Pe parcursul ultimelor câteva luni, din Ucraina au fost deportați patru „interlopi cunoscuti“ in Rusia și o „autoritate criminală“. Acestia insa fac rost de alte pasapoarte si se intorc in Ucraina: „Aceasta este o altă dovadă ca intențiilor criminale ale organizatorilor lor – serviciile secrete ruse ii folosesc pentru a controla și influența criminalitatea din țara noastră – sunt sistemice și consistente“, – spune Vadim Troian.