Reacția MAE al României după ce Iranul a recunoscut că a doborât avionul ucrainean

0
103

România „monitorizează îndeaproape” situaţia, după ce Iranul a recunoscut că a doborât avionul ucrainean, se precizează într-un mesaj pe contul oficial de Twitter al Ministerului Afacerilor Externe de la București, scrie Digi24.ro.

România monitorizează îndeaproape situaţia, după ce  Iranul a recunoscut că a doborât avionul ucrainean, iar acest lucru include şi urmărirea respectării Convenţiei de la Viena, ce reglementează relaţiile diplomatice şi libertatea de adunare în spaţiul public”, este mesajul MAE, potrivit Agerpres.

Mai multe sute de studenţi s-au adunat sâmbătă seară la Teheran, ca răspuns la invitaţia de a aduce un omagiu celor 176 de victime ale Boeingului ucrainean, în majoritate iranieni şi canadieni, doborât „din greşeală” miercuri de o rachetă iraniană. Ei au cerut demisia ayatollahului și au scandat împotriva Gardienilor Revoluției.

Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran şi-a asumat sâmbătă „responsabilitatea totală” pentru doborârea avionului ucrainean de pasageri, a declarat Amirali Hajizadeh, şeful Forţei aerospaţiale a acestei armate ideologice, potrivit AFP şi Reuters.

Avionul Boeing 737, care efectua zborul PS752 al companiei Ukraine Airlines International, s-a prăbuşit miercuri dimineaţa la câteva minute după ce a decolat din Teheran. Cele 176 de persoane aflate la bord, majoritatea dintre ele iranieni şi canadieni, şi-au pierdut viaţa.