Rogozin va fi mazilit de Putin din funcția de reprezentat special pentru Transnistria

0
377

Fostul vicepremier rus Dmitri Rogozin, care in luna mai a fost demis din functie si mutat la sefia „Roskosmos“, nu va pastra nici postul de reprezentant special al președintelui rus pentru Transnistria. Despre faptul că a devenit vacanta aceasta poziție – importanta pentru transmiterea vointei Kremlinului in Transnistria – au declarat doua surse de la Kremlin ale RBC.

„Va fi o nouă numire”, a confirmat pentru RBC și secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Amintim ca, la 28 iulie 2017, Rogozin intentiona sa efectueze o vizită la Tiraspol si Chișinău cu ocazia celei de-a 25-a aniversari a ”operațiunii de menținere a păcii” în Transnistria. Planul său nu a putut fi realizat din cauza interdictiei de a intra spatiul aerian al Romaniei, Rogozin aflandu-se pe lista neagra a UE. Drept rezultat, avionul sau a aterizat la Minsk, iar vicepremierul rus a promis atunci pe Twitter  ca autoritatile romane vor mai auzi de el: „Așteptați un răspuns, nemernicilor“.

Drept urmare a acestui incident dar si a altor afirmații ofensatoare ale lui Rogozin, guvernul moldovean l-a declarat persona non grata.

Declararea lui Rogozin ca persona non grata în Moldova a făcut fizic imposibila indeplinirea sarcinilor sale legate de Transnistria, acesta fiind un factor probabil decisiv pentru care fostul vicepremier va fi indepartat si din postul de reprezentant special pentru Transnistria.