Rusia CONTINUĂ politica de RESTRICȚIONARE a produselor moldovenești

0
250

Exportul de produse din Republica Moldova pe piaţa rusă rămâne deocamdată, în proporţie de 90%, tot pe linie moartă.

Rosselhoznadzor, serviciul sanitar al Federaţiei Ruse, a suspendat certificarea a cinci dintre cei opt exportatori de carne din Republica Moldova în Rusia: „IDT Bardar”, “Antadro”, “Gavris-Prim”, “Lamos-Carne” şi “Navelina”,scrie infoprut.ro.

Reprezentanţii serviciului sanitar susţin că suspendarea a fost determinată de faptul că întreprinderile în cauză nu ar mai livrat produse în Federaţia Rusă “timp de 18-36 de luni”. “Din acest motiv, Rosselhoznadzor nu a putut efectua controlul veterinar al producţiei şi nu a putut-o supune monitorizării”, mai precizează reprezentanţii instituţiei.

Situaţia este una cel puţin absurdă, din moment ce întreprinderilor interzise le fusese deja întrerupt accesul pe piaţa rusească, încă din 2014, după ce Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Exportul va putea fi reluat doar în baza rezultatelor inspectării efectuate la întreprinderi de către autoritatea competentă de supraveghere veterinară din Reublica Moldova, urmând apoi ca Rosselhoznadzor să analizeze actul de control.

În prezent, în Federaţia Rusă mai au dreptul să exporte carne doar trei întreprinderi: SA „Mistor-Bras”, din Nişcani, „Hanuno”, din Petreni, şi „Tеhnostеl-Car”, din Hînceşti.