Rusia: Salvarea a două bănci ar putea costa 14 miliarde de dolari

0
170

Banca Centrală a Rusiei a revizuit in sus estimările privind costul măsurilor de susţinere si salvare a băncilor Otkritie şi B&N Bank, apreciind că nota de plata s-ar putea ridica la 14,22 miliarde de dolari (820 miliarde ruble). Sectorul bancar din Rusia se afla sub presiune, după ce, în mai puţin de o lună, Banca Centrală a fost nevoită să vină în ajutorul a două dintre cele mai importante institutii de creditare private, scrie incomemagazine.ro.

Anterior, viceguvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Vasily Pozdyshev, a declarat că, pentru restabilirea solidităţii financiar, Otkritie şi B&N Bank ar putea avea nevoie de 400, respectiv 350 miliarde ruble, dar ca suma totala ar putea ajunge la 800-820 miliarde de ruble.

„În total, reabilitarea financiară a primului grup financiar va necesita aproximativ 450 miliarde de ruble, iar a celui de al doilea aproximativ 350-370 miliarde de ruble”, a spus Pozdyshev, subliniind că lichiditatea ambelor bănci s-a îmbunătăţit după ce au trecut sub controlul Băncii Centrale, iar investitorii au reînceput să facă depozite la Otkritie. „Ieşirile de fonduri s-au oprit, iar lichiditatea ambelor grupuri s-a stabilizat”, a apreciat Pozdyshev.

În pofida problemelor de la B&N Bank, al 12-lea mare grup bancar rusesc după active, şi Otkritie Bank, cel mai mare creditor privat din Rusia, analiştii spun că nu există riscul unei crize în sistemul bancar rusesc, având în vedere că băncile controlate de stat, care deţin mai mult de jumătate din active, au nivel solid al capitalului şi nu sunt în pericol, scrie agerpres.