SCANDAL-MONSTRU: Elveția a cerut Rusiei să înceteze operațiunile de spionaj pe teritoriul său

0
125

Elveția a cerut Rusiei să oprească activitatea de spionaj pe teritoriul său, după ce în ultimele zile s-a aflat despre două incidente care implicau spioni ruși, transmite Reuters, citat de paginaderusia.ro.

În acest an, Ministerul de Externe al confederatiei elvetiene l-a convocat deja trei ori pe ambasadorul rus la Bernaca să-și exprime îngrijorarea cu privire la activitățile suspecte, care vizează organizații cu sediul în Elveția, inclusiv laboratoare pentru testarea armelor chimice.

„Departamentul de Afaceri Externe al Elveției a cerut Rusiei să oprească imediat activitățile ilegale desfășurate pe teritoriul elvețian sau împotriva obiectivelor elvețiene”, se arată în declarația emmisa duminică.

Vinerea trecută, agenția de informații elvețiene a declarat despre o operațiune comună cu colegii britanici și olandezi care a dus la capturarea a doi spioni ruși ce încercau să obțină date de la laboratorul chimic Spiez din aproape de Berna. Laboratorul a analizat, printre altele, la cererea Organizatiei Mondiale pentru Interzicerea Armelor Chimicecomponenta substantei otravitoare folosite in atacul de la Salisbury.

Suspecții au fost reținuți în Olanda și deportați din țară.

În plus, biroul procurorului din Elveția, a declarat că cei doi spioni ruși arestați în Olanda sunt suspectat și de tentativa de a comite atacuri cibernetice asupra Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA).