SCANDAL-MONSTRU: Nord Stream-2 poate fi folosit de Rusia în scop de spionaj

0
239

Statele Unite ale Americii sunt îngrijorate de faptul că Rusia ar putea monta pe traseul conductei de gaz „Nord Stream – 2“, în Marea Baltică, echipamente subacvatice de spionaj, a declarat Sandra Oudkirk, asistenta adjunctului secretarului de stat al SUA. Potrivit ei, Moscova poate plasa de-a lungul conductei care va lega Rusia și Germania unele dispozitive de ascultare.

Totodata, Oudkirk a menționat că SUA se opun acestui proiect. El ridică probleme legate de securitate in regiune, doarece crește dependența Europei de livrările de gaze rusești, potrivit Bloomberg, citată de paginaderusia.ro.

Diplomatul a reamintit că împotriva proiectului pot fi impuse sancțiuni conform legii „Privind combaterea adversarilor Americii prin sancțiuni“ (CAATSA), adoptată în august 2017, ca răspuns la agresiunea rusa in Ucraina si intervenția Moscovei în alegerile din SUA (in 2016).

În acest document există un articol separat (Sec 257.), intitulat „Securitatea energetică a Ucrainei“, în care Statele Unite ale Americii expun 10 prevederi ale politicii sale, inclusiv faptul că Statele Unite vor „continua să se opună conductei de gaz “Nord Stream – 2”,  având în vedere efectele sale nocive privind securitatea energetică a Europei, dezvoltarea piețelor gazelor naturale din Europa Centrală și de Est și reformele energetice din Ucraina, potrivit Interfax.

„Acest lucru înseamnă că orice proiect de conducte de gaz – și în lume exista o varietate de proiecte de conducte de gaz – se afla sub risc crescut de sancțiuni“, – a spus Oudkirk.

În același timp reprezentantul Departamentului de Stat a respins sugestia că Statele Unite ale Americii urmaresc astfel sa se impuna pe piata europeana a gazului natural lichefiat (GNL).

Ca alternative la „Nord Stream – 2“, potrivit Oudkirk, pot fi livrarile de gaz din Marea Caspică, zona Mediteranei de Est și Algeria, dar si furnizori din Statele Unite sau chiar Australia.

Între timp, consorțiu occidental de companii (Royal Dutch Shell, Wintershall, Uniper, OMV, Engie) și „Gazprom” au declarat pe 15 mai că în Golful Greifswald, pe coasta baltică a Germaniei, constructorii au început deja lucrările pregătitoare pentru realizarea noii conducte Nord Stream-2, notează Reuters.