SCANDALOS! Ministrul american al comerțului derulează afaceri de succes cu oligarhul lui Putin, inclus pe lista neagră a SUA

0
54
Wilbur Ross, U.S. commerce secretary, waits to begin a Bloomberg Television interview in Washington, D.C., U.S., on Tuesday, Oct. 24, 2017. Ross discussed corporate rate cuts flow through benefits for the middle class. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

Ministrul american al comerțului, Wilbur Ross deține o participație în cadrul companiei de transport maritim, care a încasat profit de milioane de dolari din contracte cu compania petrochimica din Rusia „Sibur“, controlata de oameni de afaceri ruși din cercul interior al președintelui Vladimir Putin – miliardarul aflat sub sancțiuni Genadi Timcenko (foto2), ginerele lui Putin- Kirill Șamalov și cel mai bogat om din Rusia (conform Forbes) Leonid Mihelson.

Dezvaluirile au fost facute într-un material al Consorțiului Internațional de Investigații Jurnalistice (ICIJ), la care au contribuit și corespondenții The New York Times (NYT), scrie paginaderusia.ro.

Reporterii au analizat 13,4 milioane de documente financiare ale biroului de avocatura offshore Appleby din Bermude, primite de ziarul german Süddeutsche Zeitung de la o sursă necunoscută.

Ross a părăsit conducerea majorității companiilor sale înainte de a prelua portofoliul de ministrul al comertului in cabinetul președintelui american Donald Trump. Numirea sa a fost anunțată în noiembrie 2016. Cu toate acestea, Ross a păstrat  participația sa la Navigator Holdings Ltd, inregistrat in Insulele Marshall din Pacific. Totodata, prin intermediul parteneriatelor offshore din Insulele Cayman, conduse de Appleby, el deține pachete de acțiuni în companii care controlează Navigator Holdings Ltd, potrivit ICIJ. Așa cum observa NYT, Ross detine o participatie în valoare de 2 până la 10 milioane de dolari, incasand grosul profiturilor in calitate de asociat  principal.

Unul dintre cei mai mari parteneri ai Navigator este compania rusa Sibur, colaborare care a adus in conturile firmei lui Ross venituri de peste 68 milioane dolari incepand cu anul 2014.

Jurnalistii au aflat ca firma Appleby l-a ajutat pe Ross, mai precis compania acestuia – Ross & Co. LLC – sa profite de „avantajele paradisului offshore al Insulelor Cayman – teritoriul britanic, care permite un nivel ridicat al secretului financiar”. Ross a fost CEO al Ross & Co. LLC din 2006, până la numirea sa în post de ministru. Ulterior, aceasta companie a fost vanduta catre Invesco din SUA.

Când Wilbur Ross a investit în Navigator?

În 2011, Ross & Co a achiziționat 19,4% din acțiunile Navigator, câștigând două locuri în consiliul de administrație, dintre care unul a fost ocupat chiar de Ross. Apoi, el a achiztionat un pchet de actiuni Navigator de la Lehman Brothers, devenind cel mai mare acționar al companiei. În noiembrie 2013, Navigator a initiat o oferta publica initiala IPO (acțiunile sale erau în valoare de 19 USD). Ross a părăsit consiliul de administrație al firmei în 2014, când a devenit vicepreședinte al Bank of Cyprus

Relațiile de afaceri Navigator-Sibur

La începutul anului 2012, Sibur a inchiriat de la Navigator două nave pentru transportul de gaze lichefiate (GNL) către Europa. Începând cu 2014 până în 2015, veniturile companiei din tranzacția cu holdingul rusesc au crescut de la 16,2 milioane la 28,7 milioane de dolari, iar în anul 2016 au ajuns la aproximativ 23,2 milioane de dolari. Potrivit NYT, în 2017, Navigator si-a dublat flotila pentru exportul de GNL produs de „Sibur”.

Compania Sibur este controlata in porportie de 48,5% de catre Leonid Mihelson. Gennadi Timcenko deține 17%, iar Kirill Șamalov – 3,9%.