SCANDALOS! Rusia a anagajat o armată de „troli” pentru inflamarea spiritelor în Catalonia

0
50

Media ale propagandei ruse in strainatate, agentia de stiri Sputnik si postul tv RT au folosit un număr mare de conturi în rețelele sociale legate de Venezuela, pentru a propaga o imagine negativă a Spaniei înainte și după referendumul privind independența Cataloniei, sustine publicatia El Pais.

Aceste informații rezultă dintr-o analiză detaliată efectuată de cercatatori de la Universitatea Washington din Statele Unite, care au analizat cinci milioane de mesaje în rețelele socale. Raportul conține un avertisment despre „criză serioasă de reputație politică și economică în Spania și în UE”, scrie paginaderusia.ro.

Cercetatorul Javier Lesaca a analizat 5.029.877 de mesaje Twitter, Facebook și din alte rețele sociale, care au folosit cuvintele „Cataluña“, „Catalunya“ și „Catalonia“, în perioada cuprinsă între 29 septembrie și 5 octombrie.

„Cel mai frapant lucru din timpul anchetei a fost descoperirea unei întregi armate de conturi zombie, complet coordonate și concepute pentru a partaja conținutul creat de RT și Sputnik, în diverse conversații din spațiul informatic digitale, provenind din Siria și Statele Unite în Catalonia” – explică Lesaca.

„Există dovezi care sugerează că modelul intervenției digitale, descoperit în programele digitale privind alegerile din Statele Unite sau Brexit, a fost de asemenea detectat în Catalonia, iar autorii unei astfel de destabilizari sunt aceiași“, – a adăugat cercetatatorul american.

Recent, doi miniștri spanioli au recunoscut că guvernul spaniol a confirmat informațiile potriviat carora, în timpul crizei din Catalonia, „mesaje distructive“ au fost trimise de pe teritoriul Federației Ruse, precum și din alte zone. Sursele guvernului au confirmat mai târziu că „ale zone” se referă la Venezuela.
Tot recent, ministrul spaniol de externe Alfonso Dustis a acuzat hackerii ruși că au încercat să destabilizeze UE.