SCANDALOS! Unul din suspecții în „cazul Skripal” – ofițer GRU, decorat de Vladimir Putin

0
127

Unul dintre suspecţii căutaţi pentru atacul cu noviciok asupra fostului spion Serghei Skripal, cel care foloseşte identitatea „Ruslan Boşirov”, ar fi UN OFIŢER GRU care a primit în 2014 cea mai înaltă distincţie de stat în serviciul militar: erou al Federaţiei Ruse, scrie Gândul.info care citează bellingcat.com.

Potrivit sursei citate de Radio Chișinău, unul dintre asasinii căutaţi de serviciile britanice ar fi colonelul Anatolii Cepiga, care a activat în Brigada 14 Speţnaz, fiind decorat de Putin pentru eforturile de „menţinere a păcii”.

Ministrul britanic al Apărării Gavin Williamson a declarat că „adevărata identitate” a unuia dintre cei doi suspecţi în cazul atacului neurotoxic din Salisbury a fost dezvăluită, confirmând relatările presei, potrivit cărora este vorba despre un colonel rus, relatează site-ul agenţiei Reuters.

„Adevărata identitate a unuia dintre suspecţii din Salisbury s-a dovedit a fi un colonel rus. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care lucreză la acest caz”, a declarat Williamson.

„Un site de jurnalism de investigaţie a publicat o anchetă în care susţine că ar fi aflat identitatea reală a unuia dintre ofiţerii de informaţii ruşi suspectaţi de otrăvirea lui Serghei Skripal”, scrie prudent bbc.com. ”Grupul Bellingcat susţine că suspectul cunoscut ca fiind Ruslan Boşirov este de fapt colonelul Anatoli Cepiga. Oficialii britanici nu au comentat. BBC înţelege că nu există nicio dispută în privinţa identificării. Anchetatorii britanici au spus că dl Boşirov era ofiţer de informaţii rus”, mai notează agenţia.

Anatolii Vladimirovici Cepiga, se mai arată în investigaţie, s-a născut la 5 mai 1979, în satul din Nikolaevka, în partea de est a ţării, în apropierea graniţei dintre Rusia şi China. La vârsta de 18 ani, el s-a înscris la o şcoală militară la doar 40 de kilometri de la domiciliu, la una dintre forţele de pregătire a elitei din Rusia pentru comandanţii marini şi ofiţerii Speţnaz.

”Anatolii Cepiga a absolvit cu onoruri Academia Far-Eastern Military Command în 2001. El a fost apoi desemnat pentru a servi în Brigada 14 Speţnaz din cel mai îndepărtat oraş rusesc din Khabarovsk, una dintre unităţile de elită Speţnaz sub comanda GRU. Unitatea Cepiga a jucat un rol-cheie în cel de-al doilea război din Cecenia şi a fost de asemenea observată în apropierea frontierei ucrainene la sfârşitul anului 2014.

De-a lungul misiunii sale la Brigada 14 Speţnaz, colonelul Cepiga a fost trimis de trei ori în Cecenia. Operaţiunile specifice în care a fost implicat nu sunt cunoscute; cu toate acestea, un site web din Orientul informează că a primit peste 20 de premii militare în cursul serviciului său.

vând în vedere gradul său actual de colonel, ca ofiţer GRU care operează clandestin, este plauzibil că între timp a absolvit Academia Diplomatică Militară, cunoscută şi sub denumirea de „conservatorul GRU”, la Moscova.

În decembrie 2014, colonelul Cepiga a fost distins cu cea mai înaltă distincţie de stat a Rusiei, erou al Federaţiei Ruse. Acest premiu este acordat personal de către preşedintele Rusiei”, mai scrie bellingcat.com.